Belföld

Dávid Ibolya lekörözte Szilit

Dávid Ibolya az első, Szili Katalin csak a negyedik a legnépszerűbb politikusok sorában. A Medián felmérése szerint azonban Orbán és Áder mellett Kóka is jelentősen felküzdötte magát – írja a HVG.

A köztársaságielnök-választás komoly nyomokat hagyott az emberekben, és ezt a politikusok népszerűségi indexének változása is jelzi. A hetilap szokásos összefoglalójában főleg az élbolyban vannak változások.


A nagy vesztes Szili Katalin, aki a kormányoldal számlájára írt választási fiaskó után elveszítve addigi dobogós pozícióját, s csupán a negyedik helyre szorult. Májusi, 62 pontos szárnyalása után hatalmas zuhanás következett: júniusban és júliusban egyaránt öt-öt pontot csökkent a szimpátia-indexe. Ezzel egyébként a házelnök megítélése romlott a legtöbbet. A másik két „rontó”, Lamperth Mónika és Hiller István csupán egy-egy ponttal kapott ebben a hónapban kevesebben, mint júniusban.

Az első helyre Szili Katalin lecsúszása után Dávid Ibolya lépett 61 ponttal, szorosan a nyomában Mádl Ferenc. A jövő hónapban leköszönő köztársasági elnök jelenleg 60 ponton áll.

Szárnyalnak azonban a Fideszes politikusok. Orbán Viktor népszerűségi indexe az előző hónaphoz képest hét ponttal nőtt, és a Fidesz elnöke ezzel a bronzérmes helyre jutott. Schmitt Pál azonban még őt is lekörözte, ő kilenc pontot lépett előre, de Pokorni Zoltán és Áder János is sokkal szimpatikusabb az embereknek most, mint júniusban. Sőt, még a sereghajtó pozíciót kibérelő Kövér László is két pontot tudott erősödni.

Érdekes azonban, hogy a hónap nyertese Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter lett. Igaz, az eddig a lista végén kullogó politikus a tíz pontnyi emelkedéssel együtt is csak a húszas lista végén, a tizenhetedik helyen áll. Hann Endre, a Medián igazgatója szerint ez az előrelépés annak köszönhető, hogy nyílt vitára merte hívni az ellenzék gazdaságpolitikusait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik