Belföld

Spermabank: megoldás a gyermektelen házaspároknak

Magas, szőke, kék szemű, izmos testalkatú, római katolikus apától szeretne gyereket akkor is, ha férje alacsony, köpcös és kopaszodik? Ehhez csupán be kell fáradnia a spermabankba. A FigyelőNet annak járt utána, mit is jelent a spermaadományozás és -igénybevétel.

Magyarországon 100-150 ezer meddő házaspár él, ez a szám a népességre vetítve körülbelül megegyezik más országok hasonló adataival. Kevesen tudják, de a meddőségek negyven százalékában a férfinél kell keresni a problémát. Ha kiderül, hogy a férfi nemzőképtelen, akkor a házaspár minden valószínűség szerint a spermabankban köt majd ki, ahol biztosítják számára a szükséges spermiumot.

A bankban a spermium vagy donoroktól származik, vagy saját célra teszik félre. Donor lehet minden tizennyolc és harmincöt év közötti férfi, aki az alapos szűrővizsgálatokon egészségesnek bizonyult. A többlépcsős vizsgálat első elemeként a donor férfi nemzőszervi vizsgálaton esik át, ezt követi a virológiai, bakteriológiai szűrés, ellenőrzik, hogy a donor nem fertőzött-e HIV-vel, illetve hepatitisszel, majd a genetikai vizsgálat következik, végül pedig a pszichológiai.

Magyarországon egyetlen spermabank működik, a Krio Intézet Sejt- és Szövetbank. „2000 óta foglalkozunk spermadonorokkal. Eddig körülbelül ezer donor keresett fel minket, javarészt egyetemisták, 22-23 évesek. Ez a szám nem elég, többre lenne szükség. Az is jó lenne, ha minél több roma és ázsiai származású donor jelentkezne. Donorból állandóan hiány van” – mondta el a FigyelőNetnek Balogh István, a Krio Rt. vezérigazgatója.

Spermaadományozás mint kereseti lehetőség

Egyre rosszabbul muzsikálnak a férfiak

A férfiak spermaállapota világszerte drasztikusan romlik. A Krio Intézet adatai szerint 2000-ben a jelentkezők negyven százaléka volt alkalmas donornak, 2004-ben húsz százaléka, idén, az év közepéig tizennégy százalékot mértek. Ennek egyik lehetséges oka – szakértők szerint – a környezetszennyezés.

Kevesen ismerik a lehetőséget, holott az adományozással keresni is lehet. Az egészségügyi törvény értelmében ugyan ivarsejtért pénz nem adható, de költségtérítés igen. Az intézet által megállapított átalánydíj összege tízezer forint mintánként. A törvény azt is kimondja, hogy egy donortól származó spermával négy befejezett terhességet lehet okozni. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a megtermékenyítési kísérletek – lombikciklusok – közül körülbelül minden negyedik sikeres, akkor egy donor átlagosan százötvenezer forinthoz juthat.

A négy kihordott terhességet statisztikai alapon számolják ki. Annak az esélyét szeretnék minimalizálni, hogy az azonos apától származó utódok találkozzanak egymással. Ez függ a népességtől, az ország méretétől is, az Egyesült Államokban ez a szám például tíz.

„A törvényen több ponton finomítani kellene. Meg kellene nézni azt is, hogy a mesterségesen teherbe ejtett asszony kihordja-e a terhességét, illetve úgy kéne módosítani a törvényt, hogy egy donornak négy gyereke lehet, de négy különböző asszonytól” – hangsúlyozta Balogh István.

Választás: mint egy katalógusból

Műanyag csésze és pornólap

A FigyelőNet egyik munkatársa saját bőrén is megtapasztalta, hogyan zajlik a donáció. Műanyag csészébe kell elhelyezni a mintát az erre a célra kialakított fürdőszobában, ahol színes magazinok segítik a munkát. Ezután körülbelül harminc percet kell várakozni, amíg elvégzik a spermavizsgálatot, megszámolják az ivarsejteket. A donornak hatvanmillió spermiumot kell produkálnia milliliterenként.

Ez azért is fontos, mert a hímivarsejtért folyamodó párok szeretnének az apára leginkább hasonlító donort találni, ami nem is olyan könnyű. A donor anonim, sem a későbbi szülők, sem a gyerek nem ismerheti meg az igazi apát Magyarországon. Hogy az ellentmondást feloldják, minden sejtadományozóról készítenek egy, a külső tulajdonságokat rögzítő adatlapot, mely tartalmazza a magasságot, a szem-, haj-, bőrszínt, orr-, szájformát, végzettséget, és még sok egyebet, még világnézet szerint is lehet választani, ha ez valakinek fontos: létezik vallás rubrika is. A későbbi szülők e szerint az adatlap szerint választanak. „Nyugat-Európában van egy olyan tendencia, hogy a gyerek megismerhesse igazi, vér szerinti apját is. Az Egyesült Királyságban erre mindenkinek joga van, aki a tizennyolcadik évét betöltötte” – emlékeztet Balogh István.

A nyolcvanas évektől vannak lombikbébiprogramok

A mesterséges megtermékenyítés két módon folyik. Az egyik az inszemináció, amikor a nő testén belül végzik el a megtermékenyítést; ha ez nem lehetséges, akkor a nőtől származó petesejtet termékenyítik meg lombikban, majd a néhány napos sejtet visszaültetik a testbe. Az előbbi beavatkozást a hatvanas évek óta végzik, az első lombikbébi 1978-ban született Angliában, Magyarországon a kilencvenes évek elején indultak az első lombikbébiprogramok.

A társadalombiztosítás hat inszeminációt és öt lombikciklust támogat. Egy ciklus ára 3-400 ezer forint. „A mesterséges megtermékenyítésre való gyógyszeres felkészülés is igen költséges. Ciklusonként elérheti a 100–300 ezer forintot. Szeretnénk elérni, hogy a tb ezt is támogassa, hogy a lehetőség mindenki számára elérhető legyen” – mondta Balogh István.
Magyarországon a törvény házaspároknak és különnemű élettársi kapcsolatban élőknek is engedélyezi a donoros mesterséges megtermékenyítést. Ez nem minden országban van így: Írországban, Németországban és Ausztriában erre egyáltalán nincs lehetőség, ezért nem csoda, hogy újabban kialakulóban van a lombikbébi-turizmus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik