Belföld

Nyilvánosak Orbán Viktor III/III-as megfigyelési iratai

A volt kormányfő kedd este internetes oldalán publikálta a ’80-as években róla készült, III/III-as dokumentumokat, amelyeket a történeti levéltárból kért ki. Orbánt 1982-ben megpróbálták beszervezni.


Nyilvánosak Orbán Viktor III/III-as megfigyelési iratai 1

Orbán III/III-as beszervezési kísérletéről tanúskodó dokumentum első oldala


Orbán Viktor keddi sajtótájékoztatóján (ahol vagyonáról is beszámolt) elmondta, hogy a nyolcvanas években – sikertelenül – megpróbálta beszervezni az állampárti titkosszolgálat. A beszervezési kísérletet hosszabb kutatómunka előzte meg. Mivel nem tudták beszervezni, ezért a későbbiekben megfigyelték, jelentettek róla, követték, ráadásul lakásukat egy csellel bepoloskázták. A volt kormányfő azt mondta, úgy éltek, hogy tudták: még a hálószobájukat is lehallgatják. Többek között emiatt lett a múlt rendszer ellensége, és ezért is folyt bele a rendszerváltás küzdelmeibe – közölte.


Az összesen 19 darab kép formájában, a www.orbanviktor.hu weboldalra feltöltött dokumentumokból többek között kiderül, hogy a volt kormányfő 1985. május 17-től bizalmas nyomozás alatt állt a Belügyminisztérium III/III-2-a alosztálya által. „Ellenőrzését megelőzően már több alkalommal látókörünkben állt” – áll a dokumentumban, hozzátéve, hogy a 1983. március 15-ei intézkedés akadályozása miatt már folytattak vele egy figyelmeztető beszélgetést.

A jelentés ezt követően Orbánnak a Bibó István szakkollégiumban folytatott tevékenységét taglalja. Az egyik, 1987. február 26-án keltezett jelentés úgy végződik, hogy megházasodott Lévai Anikóval és „jelenleg … ellenséges, társadalomra veszélyes tevékenységet nem folytat, ezért ellenőrzését megszüntettük.”



Nyilvánosak Orbán Viktor III/III-as megfigyelési iratai 2

Orbán III/III-as beszervezési kísérletéről tanúskodó dokumentum második oldala


Orbán Viktor hivatalos weboldalára több, egymástól független jelentés került fel kedd este, amelyek arról adnak tanúbizonyságot, hogy a volt kormányfő életét a ’80-as évek második felében rendszeresen nyomon követték, és erről jelentéseket készítettek. A honlapra feltett dokumentumok ugyanakkor több esetben ismétlik magukat.

Megpróbálták beszervezni

Az egyik, 1987. augusztus 25-ei jelentés (lásd a mellékelt két fotón) arról tanúskodik, hogy Orbánt „1982-ben beszervezési céllal tanulmányozta a BM III/III-2 Osztálya, de beszervezésétől elálltak”.


Orbán elmondta, hogy környezettanulmány is készült róla, ezt azonban azért nem hozta nyilvánosságra, mert azokban nem csak róla jelentettek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik