Belföld

Gyurcsány: törvényesen szereztem a vagyonomat

A miniszterelnök vagyonszerzését firtató vizsgálóbizottság a privatizációs tranzakciók ellenőrzéséhez meghallgatta Kiss Péter kancelláriaminisztert és Szilvásy György államtitkárt, majd magát a miniszterelnököt is. Mindhárman törvényes és átlátható tranzakciókról számoltak be.

Az Orbán-család gazdagodását vizsgáló bizottság mellett szerdán ülésezett az Apró-Gyurcsány érdekkör vagyongyarapodását firtató testület is. A vizsgálóbizottság még június 15-i ülésén döntött úgy, hogy meghallgatja a kancelláriaminisztert és az államtitkárt a balatonőszödi kormányüdülő 38. számú villájának, valamint a Budapest, Szalay utca 4. szám alatti volt MeH-ingatlan egy részének privatizációja tárgyában.


Szilvásy György államtitkár a balatonőszödi villa privatizációjával kapcsolatban azt mondta a bizottsági meghallgatáson, hogy 1990-ben és 1991-ben az akkori Országgyűlés és a kormány is úgy döntött, hogy a központi állami üdülőt egészében vagy részben értékesíteni fogja, és ennek érdekében intézkedési tervet készítettek. Ezután születtek meg azok a döntések, melyek arról szóltak, hogy az üdülő mely részét kell értékesíteni. Szilvásy György azonban hangsúlyozta, hogy az üdülőrész értékesítéséhez, majd a későbbi állami visszabérléshez nem volt köze.


A kormányfő is megjelent


Gyurcsány Ferenc a meghallgatáson a Szalay utca 4. szám alatti ingatlan privatizációjával kapcsolatban azt mondta: 1992-93 körül az Altus Rt., amely kizárólagosan az ő tulajdonában van, megbízásos szerződéses kapcsolatban állt a Miniszterelnöki Hivatallal. Ennek része volt, hogy közreműködtek a Szalay utca 4. szám alatti ingatlan társasházzá történő átalakításában. “A megbízást tisztességgel végrehajtottuk” – mondta.


Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, mielőtt sportminiszter lett volna, a jelölését követően a nyilvánosság elé állt, és elmondta, hogy mit tett az előző években, hogy mivel rendelkezik. Így arról is beszámolt, hogy milyen szerződéses kapcsolatai voltak abban a pillanatban a magyar állammal. “Ezek részeként 2003 májusában, mielőtt miniszter lettem volna, nyilvánosságra hoztam, hogy létezik egy szerződés a Szalay utcai ingatlanra vonatkozóan, és létezik egy be nem fejezett, le nem zárt szerződés Balatonőszödre vonatkozóan” – tette hozzá a kormányfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik