Belföld

Gallup: egyedül is nyerhet a Fidesz

A Gallup Intézet közvélemény-kutatása szerint a teljes népességen belül tíz százalékponttal nagyobb a Fidesz támogatottsága, mint az MSZP-é, de egyik párt szavazótábora sem éri el a választásra jogosultak felét.

A Gallup június 9-e és 19-e között végzett felmérése azt mutatja, hogy a Fideszre a megkérdezettek 29 százaléka, az MSZP-re csak 19 százaléka szavazna. Eszerint az MSZP májusi megerősödése átmenetinek bizonyult, júniusban ismét az április második felében mért mélyponton van a vezető kormánypárt támogatottsága. Ezzel együtt a Fidesz sem tudta bővíteni a teljes népességen belüli elismertségét, sőt, az két százalékkal csökkent.


A pártválasztásukban bizonytalanok és a távolmaradók száma együttesen ismét a tavaly év végi rekordmagasságba, 45 százalékosra emelkedett. Változatlanul jellemzője a pártok támogatottságában megfigyelhető havi ingadozásoknak, hogy az MSZP táborának és a bizonytalanok arányának változása egymással ellentétesen mozog.

Az SZDSZ támogatóinak aránya az MDF-hez hasonlóan most csak 2 százalékos, a Munkáspárté pedig a MIÉP-hez és a Centrumpárthoz hasonlóan mindössze 1 százalékos.

A biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz tábora változatlanul 51 százalék, az MSZP tábora a becslési hibahatáron belül csökkent, most 36 százalékos. Az SZDSZ 4 százalékos, az MDF 3 százalékos támogatottsággal rendelkezik ebben a körben.

Június első fele különösen a miniszterelnök tevékenységének megítélésében hozott változásokat. Azoknak az aránya, akik eddig is negatívan ítélték meg, gyakorlatilag nem változott – az elégedetlenség mértéke ismét az áprilisban már mért eddigi legmagasabb értéken van (51 százalék). Ugyanakkor eddigi támogatói közül sokan elbizonytalanodtak. A havi adatokból követhetően tavaly november óta szinte minden hónapban a megkérdezettek 33 százaléka ítélte pozitívnak Gyurcsány Ferenc tevékenységét, ami májusban a 37 százalékot is elérte. Júniusban ez az arány 29 százalékra esett vissza. Ezzel együtt minden ötödik megkérdezett nem vállalkozik a kormányfő tevékenységének megítélésére.

A Magyar Gallup Intézet minden hónapban vizsgálatot folytat az ország felnőtt lakosságának összetételét a nemek aránya, a korcsoportok aránya, valamint a lakóhely településtípusa szerint pontosan tükröző mintán. A Gallup kérdezői minden egyes hónapban más és más, véletlenszerűen kiválasztott embereket keresnek fel. 2005 júniusában 1011 felnőtt magyar állampolgárt kérdeztek meg. A megkérdezésekre 2005. június 9. és 19. között került sor, 64 elsődleges mintavételi ponton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik