Belföld

Sícentrum épül Veszprém megyében

Az ország legnagyobb és legkorszerűbb síközpontja épülhet fel a Veszprém megyei Eplényben – erősítette meg a Napi Gazdaság információját Fiskál János, a település polgármestere.

A helyhatóság arról is határozott, hogy a mintegy félmilliárd forint értékű beruházást a budapesti székhelyű, magyar–német tulajdonban lévő Regionális Fejlesztési Vállalat (RFV) Kft. cége, a közelmúltban alapított RFV Sípálya Kft. valósíthatja meg.

A testület a társaságot három pályázó közül választották ki. Az RFV-vel 25 évre szóló koncessziós szerződést kötöttek a terület hasznosítása és fejlesztése céljából. Az ország egyik legjobb adottságú, telente 70-80 napig hóval fedett, már az elmúlt években is sok vendéget vonzó síterepe továbbra is állami tulajdonban marad, s az önkormányzat – egy koncessziós szerződés alapján – csupán a kezelői jogokat adja át a cégnek. Erre egyébként a különböző pályázati források igénybevétele miatt is szükség van.

A program első, már az idei téli szezonra befejeződő, 320 millió forintos ütemét a Veszprém Megyei Területfejlesztési Tanács és a veszprémi önkormányzat anyagilag is támogatja. A hiányzó forrást saját erőből, valamint hitelből teremtik elő. A polgármester elmondta: Soós Csabával, az RFV ügyvezető igazgatójával már a beruházás ütemtervéről is megállapodtak. Először a jelenlegi két pályát teszik alkalmassá a hóágyúzásra, majd újabb két, egyenként 2500 méter hosszú pályát építenek, továbbá korszerű felvonókat, valamint hat hóágyút telepítenek. Ezt követően a meglévő felvonókat korszerűsítik, s egy új, úgynevezett csákányos felvonót is üzembe helyeznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik