Belföld

Álhír a sugárveszélyre figyelmeztető e-mail

Egy, az interneten terjedő üzenet jódtabletta szedésére bíztatja a címzetteket. A név és aláírás nélküli üzenet azt állítja, a héten nagyobb háttérsugárzást mértek, mint 1986-ban. A hatóságok cáfolják a sugárveszélyt.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának adatai szerint azonban a hazánkban mért háttérsugárzás nem emelkedett jelentősen az elmúlt 24 órában.

A feladó szerint hírzárlatot rendeltek el az ügyben: nemcsak a hazai média, hanem a BBC és a CNN is hallgat. A szerző értesüléseit állítólag egy olyan ismerőstől szerezte, akinek “kapcsolatai vannak egy meghatározó katonai alakulatnál”.


Dobson Tibor, a Katasztrófavédelem szóvivője érdeklődésünkre álhírnek nevezte az információkat. Az ezredes elmondta: jelenleg a rendszer óránként gyűjti az adatokat. A 70 sugárzásmérő állomás lefedi az egész országot, így ha valahol baleset történt volna, akkor azonnal látni lehetne, hogy milyen irányból érkezik a sugárzás. Emellett egyetlen szomszédos országból sem kaptunk szóbeli vagy írásbeli jelzést arról, hogy náluk Magyarország lakosságát bármilyen szempontból károsan érintő atomerőmű baleset vagy más egyéb vegyi baleset történt volna – mondta Dobson Tibor.


Dobson hozzátette: elképzelhető, hogy valamelyik szomszédos államban kisebb üzemzavar történt, amely a hétfokozatú veszélyességi skálán nem haladja meg az 1-es értéket. Ez ugyanis nem jelent veszélyt a lakosságra, így arról nem kell nemzetközi tájékoztatást adni, kizárólag a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek. Egy ilyen baleset rossz kommunikációja azonban pánikot kelthet. Ezzel kapcsolatban a szóvivő elmondta: ha veszélyt észlelnének, vagy jelentést kapnának ilyenről, azonnal intézkednének.


Az országot teljesen lefedő, sugárzásmérő szondákból álló rendszer tíz éves működése óta nem jelzett akkora mértékű eltérést a háttérsugárzásban, amely a lakosságot veszélyeztetné – mondta a szóvivő az MTI-nek. A mérőpontokról óránként érkeznek adatok a budapesti központba, s ha eltérést észlelnének, azt azonnal jelezné a rendszer, s a lakosságot értesítenék.


Az országos tisztifőorvos az MTI-hez eljuttatott közleményében megerősítette Dobson Tibor információit. A terjesztett felhívás indokolatlan, megtévesztő és pánikkeltő – olvasható a közleményben, amely arra is figyelmeztet, hogy a jódtabletta bevétele indokolatlan, ok nélküli szedése pedig nem ártalmatlan. A közlemény szerint ugyancsak indokolatlan a szabadban tartózkodást korlátozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik