Belföld

Szili sértődött, Hiller önkritikus

A zárt ajtók mögött zajló MSZP kongresszuson a kiszivárgott hírek szerint a miniszterelnök és a pártelnök mellett Szili Katalin és Toller László is értékelte az államfőválasztást.

Rendkívül hatásos, profi és emberi volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP rendkívüli kongresszusán elmondott beszéde – közölték az MTI-nek név nélkül nyilatkozó szocialista politikusok. A kormányfő arról beszélt, hogy barátságot és szerelmet nem a koalícióban kell keresni. Gyurcsány Ferenc beszédét többször is taps szakította meg.

Hiller Istvánnak, az MSZP elnökének a beszéde nevük elhallgatását kérő szocialista politikusok szerint őszinte és önkritikus volt.

Szocialista forrás szerint Szili Katalin felszólalásából a sértődöttség érződött ki. Az MSZP államfőjelöltje azt mondta, hogy a miniszterelnök tehetett volna többet a megválasztása érdekében, amellyel a Szili Katalint támogató Toller László is egyetértett. A két politikus beszédét helyenként fütty kísérte, Szili Katalin esetében akkor, amikor a felelősség kérdéséről beszélt. Toller László újságíróknak azonban úgy nyilatkozott: nem hallotta, hogy füttyültek beszéde alatt.

Egy neve elhallgatását kérő szocialista politikus elmondta: az elfogadás előtt álló politikai nyilatkozatban az szerepel, hogy “tévedtünk”. A nyilatkozatban szerepel az is, hogy a választási bizottság elnöke Gyurcsány Ferenc lesz, míg elnökhelyettese Hiller István. Szerepel benne az is, hogy Sólyom László méltó elnök, valamint az, hogy folytatják a száz lépés programját, illetve baloldali kormányprogramot készítenek.

A felszólalók között volt még Lendvai Ildikó frakcióvezető és Horn Gyula volt miniszterelnök is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik