Belföld

Szekeres szerint valódi titkos szavazásra van szükség

Sólyom László, mint az Alkotmánybíróság volt elnöke megtehetné, hogy felkéri támogatóit az alkotmány betartására, a titkos szavazásra - mondta Szekeres Imre, kedden reggel a közszolgálati televízióban.

Az MSZP elnökhelyettese szerint elég szomorú a történet, hogy a magyar Országgyűlésben képviselők nem azt teszik, ami a kötelességük, hogy bemennek a szavazófülkébe és saját legjobb szándékuk szerint döntenek.

“Sólyom László megteheti azt, hogy ma reggel felkéri az őt támogatókat, hogy pontosan tartsák be az alkotmány és a törvényeket, és titkosan szavazzanak” – fogalmazott a politikus az Nap-TV műsorában.

Szekeres úgy véli, hogy van megoldás, a Fidesz, az MDF és a függetlenek titkos szavazásának garantálására, még akkor is, ha ők erre esetleg nem így készültek, és ez a megoldás szerinte Sólyom László kezében van.

A szocialista politikus arra reagált, hogy hétfőn Áder János frakcióvezető a Fidesz hétfői rendkívüli frakcióülése után elmondta: a frakció tagjai azt kérték az ülésen, teremtsék meg annak a lehetőségét, hogy a képviselők egymás számára ellenőrizhető módon adhassák le szavazatukat, s ennek technikai részleteit kedd reggelig dolgozzák ki.

Lezsák Sándor hétfőn az MTI-vel közölte: a Nemzeti Fórum országgyűlési csoportját alkotó nyolc független képviselő a szavazólapot megmutatta egymásnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik