Belföld

Minisztérium dönt az abortusztablettáról

A szakmai kollégium támogatja az úgynevezett abortusztabletta magyarországi bevezetését – értesült a Népszava a szervezet elnökétől. A gyógyszeres terhesség-megszakítás részletes szakmai feltételeit most dolgozza ki a testület. A kérdésben a végső szót az egészségügyi tárca mondja ki.

Egyelőre egyik hazai gyógyszergyártó sem törzskönyvezte a medicinákat – több gyógyszer együttes hatása idéz elő vetélést -, bár a kollégium döntésének ismeretében várhatóan ez is megtörténik a közeljövőben. Az abortusztabletta használatát az Egészségügyi Világszervezet is támogatja, a beavatkozáshoz továbbra is szükséges lesz a kórházi felügyelet.

Szabó István Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium elnöke elmondta, hogy jelenleg a kollégium három tagjából álló bizottság dolgozza ki az alkalmazás szakmai feltételeinek részteleit, egyebek mellett meghatározzák, hol lehet majd igénybe venni, illetve kik végezhetik el a beavatkozást. A testület a kidolgozott javaslatot megküldi az Egészségügyi Minisztériumnak, amely a végső szót mondhatja ki a kérdésben.

Jelenleg több mint húsz államban, köztük Franciaországban, Nagy-Britanniában, Svédországban és Svájcban is engedélyezett a gyógyszer használata. A módszer előnye, hogy sokkal kevesebb szövődménye van, illetve az eddigi tapasztalatok szerint – a hagyományos abortusszal szemben – nem áll fenn a meddővé válás kockázata sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik