Belföld

Félig nyílt lesz a szavazás

Délelőtt 10.40-kor véget ért a köztársasági elnökválasztás második fordulója. Értesülésünk szerint a Fidesz és a Nemzeti Fórum képviselői a harmadik fordulóban félig nyíltan szavaznak.

“Furcsa dolog történok”


Sólyom László, az MDF és a Fidesz köztársaságielnök-jelöltje nem tudott arról, hogy a Fidesz távol marad a szavazás első fordulójától. Az elnökjelölt az MDF frakcióülésének vendégeként elmondta: a voksolás előtt egy órával Orbán Viktor Fidesz-elnök felhívta telefonon és közölte: “furcsa dolgok történnek majd” a voksolás során.

A Fidesz frakció és a Nemzeti Fórum parlamenti csoportja megerősítette, hogy minden képviselőjük Sólyom Lászlóra szavaz a köztársaságielnök-választás második és harmadik fordulójában – közölte a voksolás második fordulója előtt Balogh László független képviselő, a Nemzeti Fórum tagja. A politikus, miután találkozott Áder Jánossal, közölte: megtalálják a módját, hogy a nyilvánosság előtt is demonstrálják, voksaikkal Sólyom Lászlót támogatják, azt azonban nem árulta el, hogy Áder Jánosnak, vagy a sajtónak mutatják-e be a szavazólapokat.


Folyosói pletyák szerint a Fidesz képviselői telefonjukkal lefényképezik szavazólapjukat, és azt MMS-ben elküldik egy előre megadott számra. A Fidesz sajtóirodájának munkatársa később közölte: ezt csak viccből terjesztették az újságírók között, valójában a második fordulóban még nem ellenőrzik a szavazatokat. A harmadik fordulóban azonban igen, de annak módjáról még nem született döntés.


Dávid Ibolya lapunknak elmondta: pártja nem vett részt az Áder János által kezdeményezett tárgyaláson, mert annak előfeltételének tekintette, hogy a Fidesz kérjen bocsánatot Sólyom Lászlótól, miután a voksolás első fordulójában nem szavazott saját jelöltjére. Az MDF elnöke közölte: ismét Sólyom Lászlót támogatják.


Fodor Gábor szabad demokrata képviselő a FigyelőNetnek kijelentette: pártja ugyanúgy cselekszik, mint hétfőn, vagyis felveszik a szavazólapot, majd vissza is adják. Pető Iván szabad demokrata képviselő később közölte: Mécs Imre ismét szavazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik