Belföld

Az Antall-kormány megalakulásának 15. évfordulójára emlékeztek

Antall József mának szóló üzenete volt, hogy azonos eszményekkel összefűzött pártok alakíthatnak egészséges koalíciót, s a haza érdekében tárgyalóképesnek kell lenni azokkal is, akikkel a koalíció gondolata nem merülhet fel, mert a nemzetért érzett felelősség ezt diktálja - mondta Boross Péter volt kormányfő szombaton Budapesten, az Antall-kormány megalakulásának 15. évfordulóján rendezett ünnepségen.

Azért születhettek kétharmados törvények az első ciklusban, mert megvolt a “dolgok megoldásának belső kötelességből fakadó kényszere” – fejtette ki azon a baráti megemlékezésen, amelyen az Antall-kormány több volt tagja mellett részt vettek az MDF megyei és országos vezetői.

Boross Péter elmondta: az Antall József és kormánya tisztában volt azzal megalakulásakor, hogy mivel áll szemben és milyen gondok nehezítik a hétköznapokat. Emlékeztetett az államadósság mértékére, a devizatartalék hiányára, a Magyarország határainak közelében dúló háborúkra, a Szovjetunió szétesésére, Csehország és Szlovákia különválására. Ezért volt lényeges az a tekintély, amelyet a kormány a külpolitikában szerzett, s amiért joggal nevezték “a béke szigetének” Magyarországot – tette hozzá.
Szerinte “ha nincs az a bizonyos paktum” (az MDF és az SZDSZ megállapodása), akkor Magyarországon egyre újabb és újabb időközi választási kényszerek következtek volna, merthogy nem lett volna költségvetése az országnak.

“Amióta az az egyezség megszületett, ebben az országban négy évig működnek a kormányok” – szögezte le, hangsúlyozva, hogy Antall József arculatot, karaktert adott kormányának, “minden idegszálával a dolgok megváltoztatásán, ésszerű korrekciókon gondolkodott”, s betegsége alatt is folyamatosan dolgozott, “utolsó pillanatig az ügyek, az ország, a kormány és az MDF sorsa foglalkoztatta”.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke Antall József 1990. május 23-án, a parlament kormányalakító ülésén elhangzott beszédéből idézett a megemlékezésen. “Esélyünk jobb, mint valaha talán a történelemben, de magunknak kell akarni, valódi politikai demokráciát teremteni, valódi parlamentarizmust, de mindenre elszánva!” – idézte az első szabad választások után megalakult kormány vezetőjét a pártelnök.

A parlamentben elmondott beszédében a volt kormányfő hangsúlyozta az együttműködés fontosságát az ellenzékkel, kifejezve szándékát, hogy az Országgyűlés “a parlamenti politikai vitákon belül és azon kívül közös műhely, a jobb Magyarország kiépítésének, megalkotásának műhelye legyen”.

Az 1990-es szabad választások után május 22-23-án tartott kormányalakító ülést a parlament, amelyen elfogadták a kormányprogramot, majd Antall József és nyolc MDF-es, négy FKGP-s, egy KDNP-s és három független tagból álló kormánya letette a hivatali esküt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik