Belföld

Nem sikerült dönteni az elnökválasztás szabályairól

Úgy tűnik, nem csak az elnökjelöltek személyében nem jutnak közös nevezőre a politikusok, hanem az Alkotmányban rögzített államfő-választási szabályok értelmezésében sincs egyetértés.

A parlament ügyrendi bizottsága szerdai ülésén nem hozott határozatot abban a két kérdésben, amellyel Mandur László kereste meg a testületet az államfőválasztás eljárási szabályaival kapcsolatban.

Az Országgyűlés alelnöke két kérdésben kért állásfoglalást. Az Alkotmány ugyanis homályosan fogalmaz arról, hogy a köztársasági elnökválasztás harmadik fordulójában az érvényes szavazatok megoszlása alapján kell-e az eredményt megállapítani, vagy az érvénytelen szavazatokat is figyelembe kell venni. Ugyancsak nem egyértelmű, mi történik akkor, ha a harmadik fordulóban szavazategyenlőség alakul ki: csak a harmadik kört kell-e megismételni.

Csiha Judit MSZP-s bizottsági elnök az első kérdést illetően azt indítványozta, hogy az eredményt az érvényes szavazatok megoszlása alapján állapítsák meg, az érvénytelen szavazatokat csak rögzítsék. A fideszes Salamon László alelnök azonban arra tett javaslatot, hogy a harmadik fordulóban az eredményt az összes leadott voks alapján állapítsák meg, azaz az lehessen államfő, aki az összes leadott szavazat – beleértve az érvényteleneket is – több mint felét megszerezte.

Végül egyik vélemény sem kapta meg a szükséges többséget: Salamon László indítványa 5 fideszes és SZDSZ-es támogató voksot kapott 5 szocialista nem szavazat erllenében, egy MDF-es képviselő pedig tartózkodott. Csiha Judit tervezete 5 igent kapott szocialista képviselőktől, 4 nemet a fideszes oldalról és 2 tartózkodást az SZDSZ és az MDF részéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik