Belföld

Egyéni gyógyszerhasználatra épülne az új rendszer

A közgyógyellátás új rendszerében személyre szabott gyógyszerhasználat alapján álapítanák meg a támogatás mértékét. A havi keret felső határa 12 ezer forint lenne. Az új rendszert várhatóan jövő év júniusára alakítanák ki.

“A közgyógyellátás új koncepciója, a gyógyszerellátás szociális és egészségügyi alapon, térítésmentesen történő biztosítsa” – mondta Göncz Kinga a szerdai kormányülést követő tájékoztatón.

Az új rendszerben a kabinet elé került koncepció szerint az egyéni szükségletekhez alakítanák a támogatást, a rendszer finanszírozása kiszámíthatóbbá válna, és a rendelkezésre álló forrás felhasználása is áttekinthetőbb és célzottabb lenne – mondta Göncz. Ennek értelmében a havi keret felső határa 12 ezer forint lenne, amelyhez egy akut betegségekre felhasználható hatezer forintos keret járulna. Az betegek rendelkezésére álló úgynevezett “elektronikus pénztárcába” kerülő keret a személyre szabott gyógyszerhasználat alapján kerülne meghatározásra. A betegséget véleményező körzeti orvos megállapítja, egy körülbelül ötezer gyógyszert tartalmazó listáról, hogy melyik az a legolcsóbb generikus készítmény, amely alkalmas a betegség kezelésére, a megyei egészségügyi pénztár megállapítja a keretet és a beteg az önkormányzattól megkapja a közgyógyellátásra feljogosító kártyát, amellyel ezután kiválthatja a felírt gyógyszereket.

Nagyságrendjét tekintve nem elhanyagolható a kérdés: jelenleg 500 ezer ember részesül közgyógyellátási támogatásban, amelyből 400 ezret minden évben használnak is. A költségvetésből pedig 16-17 milliárd forintnyi támogatás kötődik az erre a célra kiadott igazolványokhoz – jegyezte meg a miniszterasszony.

Mivel az új rendszerhez új kártyák kiadására és kiterjedt informatikai renszerre is szükség van, ezért a bevezetése jövő júniusra várható – mondta Göncz Kinga.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik