Belföld

Kuncze kiáll Magyar Bálint mellett

A Szabad Demokraták Szövetségének ügyvivői testülete kész kiállni Magyar Bálint oktatási miniszter mellett, akit kedden az MDF lemondásra szólított fel. Kuncze Gábor is maradásra biztatja a minisztert.

“Az SZDSZ mélységesen elítéli azokat, akik felelőtlen cselekedetükkel veszélyeztették több mint százezer érettségiző diák és tanáraik munkáját, valamint megpróbálták lejáratni az ország egyik jelentős, és méltán elismert intézményét” – olvasható a közleményben. Mint írják, a magyar liberális párt meggyőződése, hogy az Oktatási Minisztérium biztosítja az érettségi vizsgák zökkenőmentes és sikeres lefolytatását.


Kuncze Gábor egy csütörtöki nyilatkozatában hangsúlyozta, nem merül fel Magyar Bálint oktatási miniszter felmentésének a kérdése, mivel nem ő a felelős az érettségi-botrányért. Az SZDSZ elnöke nem tartja felelősnek Magyar Bálintot, ezért arra biztatta párttársát, hogy ne is ajánlja fel a lemondását. “A kormány persze kiszúrhatna magával azzal, hogy ahányszor egyik miniszterét megtámadják, ennek az ügynek az egyik célpontja természetesen Magyar Bálint, akkor enged ennek a támadásnak. Akkor nem tett mást, mint sikeressé tette azokat, akik ezt ezzel az országgal megcsinálták” – mondta Kuncze Gábor a Napkelte csütörtök reggeli adásában.

Magyar Bálint hétfőn a közszolgálati televízió esti hírműsorában nyilatkozva elképzelhetőnek tartotta, hogy a hétfői magyar érettségi tételek körül kialakult helyzet “a fejébe kerül” majd. Az MDF kedden azonnali lemondásra szólította fel Magyar Bálintot.  A politikus azonban mág aznap kijelentette, nem mond le. Az oktatási tárca vezetője azt mondta, az ő felelőssége most az, hogy több tízezer gyermek számára biztosítsa a lehetőséget, hogy megmutassák tudásukat az érettségin.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök arra a kérdésre, megvan-e még a bizalma Magyar Bálint oktatási miniszterben azt mondta: a miniszter segítséget kért – és kapott – tőle és más miniszterektől, például a belügyminisztertől, hogy átalakíthassa az érettségi bizonyos részeit. “Egyébként pedig bizalmam elsősorban a 116 ezer érettségizőben van” – tette hozzá a kormányfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik