Belföld

Elkészült a menetrend a feketemunka ellen

Megszületett a feketemunka elleni fellépés menetrendje. Az alkalmi munkavállalást már idén, minimálbért csak jövőre szabályoznák.

Számlán kellene feltüntetniük a vendéglátóipari egységeknek a borravalót, a 30 millió forint feletti beruházásoknál pedig szigorodna az építési engedélyezési eljárás – ismertette kormány elképzeléseit a szerdai kabinetülést követően Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.


A legfeketébbek


Gyurcsány szerint az építőipar, illetve az idegenforgalom és a vendéglátóipar tekinthető a fekete és szürke foglalkoztatás legaktívabb szegmensének. Az építőiparban minden harmadik foglalkoztatott feketén vagy szürkén dolgozik, az államháztartást ebből fakadóan érintő bevételkiesés legalább 100 milliárd forintra tehető. Ezért a jövőben az építési engedélyezési eljárás elején meg kell mondani, hogy mennyi lesz a kivitelezés várható költsége, mikor kezdődik meg a kivitelezés, ki végzi azt és a munkanaplóban szerepeltetni kell – számlák csatolásával –, hogy mi a munkavégzés üteme. Majd a használatba vételi engedély kiadása előtt ellenőriznék, hogy az építkezéssel kapcsolatos számlák rendelkezésre állnak-e. Az erről szóló javaslatot első olvasatban tárgyalta a kormány, majd egyeztetnek az érintett szakmai szervezetekkel.


Kicsit fekete


A vendéglátásban mást hoz majd a jövő: itt a kormány javaslata, hogy a vonatkozó jogszabály tegye kötelezővé, hogy 0 és 15 százalék között, a számlán tüntessék fel a borravalót. Annak pontos mértékét viszont a vállalkozás maga dönti majd el, de azt előre, az étlapon is közölni kell. Így a felszolgálásban résztvevők jövedelmét kiegészítő borravaló személyi jövedelemadó alapját képezi.


Fehér lesz


A kormány elfogadta a száz lépés politikájával kapcsolatban hétfőn ismertetett, a foglalkoztatást érintő intézkedések végrehajtási menetrendjét, illetve tárgyalt az igazságügyi tárca Btk.-módosítással kapcsolatos előterjesztéséről, amely a foglalkoztatással összefüggésben elkövetett adócsalás tényállását hivatott pontosítani.


Így a menetrend szerint a 15 pontos csomag egyes elemei – például a foglalkoztatási törvény módosítását kezdeményező és az alkalmi munkavállalást kiterjesztő előterjesztés – már idén nyáron, illetve ősszel hatályba lépnének. Ezzel szemben más szabályok – például a garantált minimálbér szabályozására és a munkaügyi ellenőrzés rendszerének átalakítására vonatkozó szabályozás – csak 2006. január elsejétől lépne életbe.


A kormány szerdai ülésén foglalkozott az ügyfélbarát, internetes, elektronikus ügyintézés lehetőségével. Batiz András kormányszóvivő az ülés utáni tájékoztatón 27 területet említett, ahol nagy igény van az elektronikus ügyintézésre. E területek közül a nemzetközi vezetői engedély igénylését emelte ki, illetve azt, hogy már a személyi jövedelemadó és a társasági adó bevallására is alkalmazható ez a módszer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik