Belföld

Veres jövedékiadó-csökkentést ígér

admin
admin

2005. 04. 21. 15:05

Sokat beajánlott, de szinte semmi konkrétumot nem mondott Veres János kijelölt pénzügyminiszter bizottsági meghallgatásán. Nem tervez új államháztartási törvényt. Részletek a miniszteri eskü után várhatók.

A magyar gazdaság helyzete jó, gyorsabban fejlődik mint az uniós átlag, és a konvergencia-programban lefektetett menetrendet tartva 2008-ra teljesíti a maastrichti kritériumokat – mondta Veres János kijelölt pénzügyminiszter az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi bizottsága előtt. Veres óvott attól, hogy az első hónapok nagyon kedvező inflációs adataiból messzemenő következtésként egy, a prognózisnál sokkal kedvezőbb árszínvonal-csökkenést várjanak év végére. Szerinte a prognózisnál picit jobb, de lényegében a terveknek megfelelő inflációra számíthatunk. Nem lesz szükség pótköltségvetésre, ugyanis a gazdaság helyzete ezt nem kívánja meg – közölte. A tárca korábbi bejelentését cáfolva Veres határozottan kijelentette, hogy nem tervez új államháztartási törvényt.


Bizonyítvány


A pénzügyi tárca felzúdulást okozó bejelentése kapcsán – amely szerint várhatóan április végére összejön az államháztartás prognosztizált hiányának 71 százaléka – Veres arra hívta fel a figyelmet, hogy a rossz egyenleg, az első négy hónap alatt lekötött jelentős mértékű hiány egyszeri, az év során nem ismétlődő kiadásokból tevődik össze, olyan tényezőkből, amelyek a korábbi években sem voltak jelen.
Katona marad
Veres kijelentése szerint valószínűleg továbbra is együtt fog dolgozni Katona Tamás politikai államtitkárral – bár azt nem közölte, hogy Katona milyen minőségben vesz részt a munkában. Azonban az ellenzéki bírálatok ellenére kiállt korábbi munkatársa mellett. Szerinte Katona statisztikushoz méltóan csak a tényekről beszélt, a tényeket pedig ellenzék és kormánypártok másként értelmezik.

Veres bevezető beszédében kitért az Adóreform Bizottság által április elején benyújtott javaslatcsomag sorsára is. Szerinte ez jó gondolkodási alap, de nem szabad etalonnak tekinteni. Az egyszerűsítésre vonatkozó javaslatokat Veres szerint már idén beveszik az adótörvényekbe. A továbbiakban Veres bejelentette, hogy a száz lépés programon belü,l valószínűleg elsőként már jövő héten meghirdetik a Sikeres Magyarországért hitelprogramot. Ennél többet azonban nem árult el róla, csupán annyit tett hozzá, hogy a hétfői miniszteri esküt követően, a jövő héten hozza nyilvánosságra a részleteket. A száz lépéses program nagy része rendeletek formájában, míg a kisebb része parlamenti jóváhagyást is igénylő törvénymódosítással valósul meg.Varga Mihály, Veres János; Fotó: MTI

Az iparűzési adó rendszere mindenképpen reformra szorul, s jelenlegi formája 2008-ig megszűnhet, helyette új finanszírozási modell léphet életbe. Az új adó pontos formája azonban egyelőre ismeretlen. Három út áll a helyi adó előtt: a jelenlegi tervet követve folyamatosan növelnék a társasági adóból levonható részt, vagy az Adóreform Bizottság javaslatát követik, illetve van egy harmadik, a szakemberek által ismert mód is, de ezt egyelőre Veres nem részletezte.


Meg kell változtatni az üzemanyagok jövedéki adóját és más adótételét úgy, hogy ezekből a termékekből Magyarországon vásároljanak, akik eddig ezt a határ túloldalán tették – jelentette ki Veres.


Az áfa-ügy folytatódik
Támogatták
Az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi bizottsága 14 igen szavazattal, 10 tartózkodás mellett támogatta Veres János pénzügyminiszteri kinevezését.

Folytatódik az áfa-visszaigénylések fokozott ellenőrzése, ugyanakkor Veres túlzónak tartotta azt a rendszert, amivel a tavalyi áfa-visszautalásokat ellenőrizték. A miniszterjelölt egyszeri vizsgálatok helyett folyamatos kontrollt ígért, de ezt valamilyen más, egyelőre nem tisztázott módszertan szerint végzik majd a hatóságok: szigorú határidőkkel és szabályozva.


Veres János szerint az ösztönzés és a szigorú ellenőrzések politikájának elegyítésével el kell érni, hogy a ma Magyarországon a közteherviselés alól magát kihúzó egymillió ember is vállalja a közterheket. Ezzel a szürkegazdaság visszaszorítására is számít a leendő pénzügyminiszter.


Probléma, hogy a közeljövőben nincs mód egy, kettő, esetleg három nagyrendszer globális reformjára, azonban a kormány minden tőle telhetőt megtesz majd annak érdekében, hogy kis lépésekben, de javítson az ellátórendszereken – mondta Veres.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.