Belföld

2008-ban szűnhet meg az iparűzési adó

Az Adóreform Bizottság tervei szerint az önkormányzatok finanszirozásának átalakítása során az iparűzési adó 3 év múlva szűnne meg – erősítették meg a FigyelőNet korábbi értesüléseit a koncepció megalkotói.

Az Adóreform Bizottság egyik tagja a FigyelőNetnek elmondta, hogy az adóreform teljes tervezetét várhatóan március végére teszik le a bizottság asztalára. Az elképzelések szerint az egyik legkényesebb kérdésnek számító iparűzési adó 2008-ban szűnne meg véglegesen Magyarországon.

A korábban kiszivárgott információk szerint a készülő adóreform gyökeresen átalakítaná az önkormányzati finanszírozást, s a korábbiaktól eltérő módon biztosítanának forrást a helyhatóságoknak.

Felmerült, hogy a személyi jövedelemadó (szja) alsó sávjáig – azaz 18 százalékig – befolyó adó közvetlenül a helyi önkormányzatoknál maradna. Ezzel a testület kiváltaná a megszűnő helyi iparűzési adót. Az iparűzési adó azonban egyik napról a másikra történő teljes megszüntetésére egyelőre nincs mód, mivel elvesznének a társaságoknak adott helyi beruházási kedvezmények. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik