Belföld

Tizenegymilliárdos osztalékot fizet a két E.ON-leány

Az E.ON Észak-dunántúli Áramszolgáltató Rt. igazgatósága 8,3 milliárd forint, az E.ON Dél-dunántúli Áramszolgáltató Rt. igazgatósága pedig 2,9 milliárd forint osztalék kifizetését javasolja az áprilisi éves rendes közgyűlésen.

A Magyar Tőkepiacban pénteken közzétett közgyűlési meghívó szerint az észak-dunántúli áramszolgáltató (volt Édász) tulajdonosai az osztalékról április 12-én, a dél-dunántúli áramszolgáltató (volt Dédász) részvényesei pedig április 14-én döntenek az osztalékról.

Mindkét társaság 100 százalékban az E.ON Hungária Rt. tulajdonában van, miután nyilvános vételi ajánlattal és kiszorítással a német E.ON magyarországi leányvállalatáé lett a két cég részvényeinek 100-100 százaléka. Mindkét társaságnál egy-egy aranyrészvénye van a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak.

Az E.ON Észak-dunántúli Áramszolgáltató Rt. magyar számviteli szabályok szerinti auditált 2004. évi adózott nyeresége 8,3 milliárd forint volt és az osztalék kifizetése után a mérleg szerinti eredmény 1,66 millió forint. A 46,88 milliárd forint jegyzett tőkéjű társaság nem konszolidált saját tőkéje az év végén 57,73 milliárd forint volt, konszolidáltan pedig 59,3 milliárd forintot tett ki.

Az E.ON Dél-dunántúli Áramszolgáltató magyar számviteli szabályok szerinti auditált adózott profitja elérte a 2,9 milliárd forintot, és az osztalék kifizetése után mindössze 405 ezer forint a mérleg szerinti nyereség. A társaság saját tőkéje az év végén 30,83 milliárd forint volt, amiből a jegyzett tőke 29,8 milliárd forintot tett ki.

Az E.ON Észak-dunántúli Áramszolgáltató részvényeit a múlt év december 18-án vezették ki a Budapesti Értéktőzsde B kategóriájából, míg az E.ON Dél-dunántúli Áramszolgáltató papírjait november 26-án törölte a BÉT a terméklistáról.

Az E.ON Dél-dunántúli Áramszolgáltató Rt. a Magyar Tőkepiacban közölte azt is, hogy visszavonta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF) a tájékoztatási kötelezettség alóli mentesítésről szóló kérelmét, amelyet január 27-én terjesztett a PSZÁF elé. A társaság a zárkörűvé alakulásról szóló cégbírósági bejegyzést követően ismét kéri a felmentést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik