Belföld

A Sertésszövetség útlezárást ígér

600 traktorral és teherautóval félpályás útlezárást tart péntektől jövő hét szerdáig, négy fővárosi bekötő útnál a Magyar Sertéstartók Szövetsége két másik egyesülettel karöltve, amennyiben csütörtökön sem lesz megállapodás a gazdák és az agrártárca között – jelentette be Sákán Antal, a Sertésszövetség elnöke.

Sákán hozzátette: a kezdeményezésükhöz csatlakozott a Magyar Gazdák és Fogyasztók Önvédelmi Mozgalma és a Dél-Alföldi Biokultúra Egyesület is. Sákán Antal kifejtette: a demonstráció kiterjed az M0-ás körgyűrű és a 6-os út érdi, az 51-es út dunaharaszti, az 50-es alsónémedi, és a 4-es út vecsési találkozására, ahol helyenként 150 járművel zárják le a fél útsávot.

Az elnök közölte: a rendőrség engedélyezte a forgalomlassító akciót, amivel újabb nyomást akarnak gyakorolni a kormányra, hogy mielőbb teljesítse az agrárágazat követeléseit. Sákán Antal elmondta azt is: tudomásukra jutott egy, a húsos lobby által a kormányfőhöz írt március eleji levél, amiben felajánlották, hogy a kormány helyett a tenyésztőknek kifizetik a nemzeti támogatásokat, és majd azt a 2006. évi költségvetésből visszakapják.

Az elnök kijelentette: nem kérnek ebből, a húsipar hagyja békén a termelőket, és ne álljon a gazdák és a tárca közé.

Elhúzódó tárgyalások

A csütörtöki agrártárgyalások négy óra késéssel kezdődtek, ugyanis a gazdák, egyeztetésre hivatkozva időt kértek. Csütörtök délutánra elhárult az agrártárca és a demonstráló gazdák megállapodásának három akadálya közül az egyik, miután sikerült a gabonaintervenció kérdésében mind a két fél számára elfogadható megoldást találni. A további két még vitatott kérdéskör az adósságkonszolidáció, illetve a költségvetési tételekre vonatkozó követelések ügye. Ezekben azonban csütörtök estéig nem sikerült megállapodást kötnie a feleknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik