Belföld

Gazdatüntetés: 4 órás késéssel kezdődtek a tárgyalások

A gazdák időt kértek, így a tervezett helyett négy órával később, egy óra körül kezdődött meg a tárgyalás a tiltakozó gazdák és az agrártárca megbízottai között.

A késés egyik oka az volt, hogy a gazdák megbízottai időt kértek a vitás kérdések újbóli áttekintésére, a másik pedig az, hogy a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban 11 órakor március 15-i ünnepséget tartottak, amelyen a tárca vezetői is részt vettek.

Németh Imre az egyeztetés nyilvános részén elmondta: 55 ezer hibajavításra küldtek ki felszólítást a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalból (MVH) azoknak a gazdáknak, akik nem jól töltötték ki a terület alapú támogatás kifizetéséhez szükséges adatlapokat. Ebből 4 ezren még mindig nem küldték vissza a javítást, így 12 ezer kifizetést nem tud teljesíteni a kifizető ügynökség.

Az agrártárca vezetője tájékoztatott arról: eddig 168 493 termelő kapta meg a terület alapú támogatás neki járó összegét. Ez csütörtökön 40 milliárd 287 millió forintot tett ki a miniszter szerint. Az említett összeg mintegy 3,5 millió hektár után járt az igénylőknek.

Németh Imre tájékoztatott arról is, hogy az intervenciós gabonafelvásárlás 1,156 millió tonna esetében történt meg. Az intervenciós felvásárlásra eddig 4,2 millió tonna gabonát ajánlottak fel, ami az elmúlt napokban enyhe növekedést mutatott.

A miniszter javasolta, hogy a csütörtöki plenáris ülésen ismét tekintsék át azokat a vitás kérdéseket, amelyeket még nem tudtak lezárni. Jelezte ugyanakkor, hogy vannak olyan pontok, amelyek a jelenlegi csomagba nem illeszthetők bele, mivel mindkét fél részéről olyan elvárásokat tartalmaznak, amelyek “jelenleg nem megoldhatók”.

Jakab István, a demonstráló gazdák küldöttségének vezetője szerint csütörtökön minden körülmények között le lehet zárni a tárgyalásokat.

A Magosz elnöke reményét fejezte ki a tekintetben, hogy Németh Imre a kormány képviseletében rendelkezik “annyi és olyan munícióval, amely ezt lehetővé teszi”. Az agrár-érdekképviselet vezetője aláhúzta: szeretne csütörtökön úgy a gazdák közé menni a Felvonulási térre, hogy jó híreket vihessen nekik.

Emlékeztetett arra is, hogy azokban a pontokban, amelyek a gazdák létét alapjaiban befolyásolják, a tárgyalóküldöttség kitart álláspontja mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik