Belföld

Átvilágítanák a parlamentet

Közel négyszáz politikusról, valamint az egyházi vezetőkről kért adatokat az állambiztonsági levéltártól az origo.hu két munkatársa , hogy kiderítsék együttműködtek-e a pártállami tikosszolgálatokkal – olvasható az origo.hu oldalon.

Véleményük szerint jelenleg ez az egyetlen törvényes mód, hogy egy politikus egykori állambiztonsági múltjáról hiteles adatokat lehessen szerezni. Kérték, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján a szaklevéltár foglaljon állást: a kért személyek együttműködtek-e (és ha igen, milyen minőségben) a pártállami titkosszolgálatokkal.

A képviselők korábbi átvilágítása csak a III/III-as múltra vonatkozott, a többi ügyosztályára nem. Így a képviselők átvilágítása nem volt teljes, és noha már többüket is meggyanúsították, hogy érintettek voltak, ez teljes bizonyossággal a jelenlegiek közül csak Medgyessy Péter exminiszterelnökről és Szalay Gábor volt államtitkárról derült ki – olvasható a lapban.

Az eljárás szerint, a levéltárnak először meg kell keresnie a politikusokat egytől-egyig, hogy elismerik-e közszereplői mivoltukat. Ha egy képviselő megtagadja ezt, akkor a törvény szerint nem adhat róla információkat a szaklevéltár. Ilyenkor egyetlen lehetősége van a kérelmezőnek, a bírósági út.

A politikusokon kívül a négy nagy történelmi egyház vezetőinek múltjáról is kértek adatokat. Ennek oka egyfelől az, hogy azon az ügynöklistán, amelyet állítólag Németh Miklós egykori kormányfő adott át utódjának, Antall Józsefnek, számos egyházi méltóság szerepelt, másfelől pedig az egyházak teljesen kimaradtak az átvilágításból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik