Belföld

2005-ben a Novartis nyerte el a Kiválóság a Vállalati Filantropizmusban díjat (“Excellence in Corporate Philanthropy” )

•A díjjal a Novartis emberbaráti és jótékonysági tevékenységek iránti elhivatottságát, kimagasló erőfeszítését és újszerű segítő munkáját ismerték el
•2004-ben világszerte 4,25 millió beteg részesült a Novartis 570 millió amerikai dollárra becsült, a gyógyszerekhez való hozzáférést elősegítő programjaiból

Budapest, 2005. március 2. A Novartis február 28-án elnyerte a CECP (Committee to Encourage Corporate Philanthropy), azaz a Vállalati Filantropizmus Támogatására létrehozott Bizottság Kiválóság a Vállalati Filantrpoizmusban (Excellence in Corporate Philanthropy) 2005-ös díját. A Novartis azzal érdemelte ki az elismerést, hogy világszerte betegek millióin segített emberbaráti és jótékonysági tevékenységével.

A Novartis az első európai cég, amely elnyerte a CECP Kiváló Díját. A díjat 2000 óta, évente adományozzák olyan vállalatoknak, amelyek kiemelkedő elhivatottságot mutatnak, kimagasló erőfeszítést tesznek, valamint új módszereket dolgoznak ki a jótékonysági tevékenységek kivitelezésére.

A díjjal a Novartis az irányú törekvését ismerték el, hogy hozzáférhetőbbé tegye a gyógyszereket azon betegeknek számára, akik nem engedhetik meg maguknak a kezelést. 2004-ben világszerte 4,25 millió beteg részesült a Novartis 570 millió amerikai dollárra becsült programjaiból. Olyan kezdeményezésekről van szó, mint a kábítószer elleni harchoz adományok nyújtása, kutatási programok indítása az elhanyagolt betegségek leküzdéséért– mint például a fejlődő országokban a lepra, tuberkulózis, malária, vagy olyan betegeket segítő programok támogatása, amelyek biztosítják a rákbetegek számára az elérhető legkorszerűbb és legeredményesebb kezelést.

“Elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy kiváló minőségű gyógyszereket fedezzünk fel, fejlesszünk ki, gyártsunk és terjesszünk, azért, hogy a betegek világszerte a számukra szükséges kezelést kaphassák – mondta Dr Daniel Vasella, a Novartis elnök-vezérigazgatója. – Ez a díj a Novartis munkatársainak elismerése, akik szerte a világon mindennap annak szentelik munkájukat, hogy hatékony gyógyszerekkel lássák el a betegeket, és elősegítsék, hogy azok is hozzájuthassanak a gyógyszerekhez, akik nem tudnak érte fizetni.”

A Kiváló Díjat New Yorkban, ünnepélyes keretek között Hank McKinnel, a Pfizer vezérigazgatója adta át Dr. Klaus Leisingernek, a Novartis a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány elnökének.

“A Novartis egy olyan vállalat, amely törődik azokkal, akiknek nincsenek meg az anyagi forrásaik ahhoz, hogy a piacon kínált termékeket megvegyék – mondta Dr. Leisinger. – Döntést hoztunk, hogy ennek így kell lennie. Mindannyiunkat büszkeséggel és megelégedéssel tölt el az a tény, hogy erőfeszítéseinket ezzel a kimagasló elismeréssel jutalmazták.”

A Novartis, az egész világra kiterjedő vállalati jótékonysági programja részeként támogatja az olyan programokat, amelyek a leprában, maláriában, tuberkulózisban, krónikus myeloid leukámiában és más betegségekben szenvedő, egészségbiztosítással nem rendelkező betegek részére teszik hozzáférhetővé a gyógyszereket.

A Novartis az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) 2000 óta tartó együttműködésének keretében ingyenes kezelést biztosít a világ összes leprás betegének. Ennek eredményeként a lepra előfordulása drámaian csökkent az egész világon. 2000 óta több mint hárommillió leprás gyógyult meg az eredményes, kombinációs terápiának köszönhetően, amely adományként jutott el a betegekhez.

A WHO-val kötött különálló, öt évre szóló megállapodás keretében, a Novartis kombinációs terápiát juttat 500 000 tuberkulózisban szenvedő betegnek a világ legszegényebb országaiban. Az első program Tanzániában indul 2005-ben.

A Novartis szintén profit nélkül bocsátja rendelkezésre az új malária gyógyszerét a malária járványokkal sújtott fejlődő országokban, és ott ahol a betegség új típusainak kialakulása az eddigi gyógyszereket egyre növekvő mértékben teszik hatástalanná. 2002 óta több mint hatmillió kezelés történt, és a termelési kapacitás idén – 20 afrikai ország malária-kezelési szabályozásában történt változásnak köszönhetően – exponenciálisan növekedni fog.

A több mint 70 országban működő betegeket segítő kezdeményezések ingyen nyújták több mint 10 000 olyan betegnek az áttörést jelentő rákterápiát, akik másként nem jutottak volna hozzá az életüket fenyegető betegség gyógyításához szükséges gyógyszerhez.

A Novartis a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány 25 éve segíti jelentős mértékben az arra rászoruló embereket a fejlődő világban. Az Alapítvány 1986 óta támogat olyan programokat, amelyek hozzáférhetőbbé teszik a lepra kezeléséhez és felszámolásához szükséges kezeléseket, valamint élen járnak a betegségben szenvedőknek nyújtott segítő szolgálatok létrehozásában.

A Novartis-ról
A Novartis AG (NYSE:NVS) a világ egyik vezető vállalata a vényköteles és a nem vényköteles gyógyszerek gyártásában. A 2004-es évben a cég forgalma 28,2 milliárd USD, nettó eredménye 5,8 milliárd dollár volt. Kutatás-fejlesztésre az elmúlt évben körülbelül 4,2 milliárd USD-t fordított. A svájci, bázeli székhelyű Novartis a világ 140 országában van jelen, és világszerte mintegy 81 400 főt foglalkoztat. További információ: www.novartis.com

# # #

További sajtóinformáció:

Horváth Katalin
Open Communications
Tel.: 239-10-98
Email: katalin.horvath@opencom.hu



Szécsi Anikó
Novartis Hungária Kft.
Tel.: 457-65-67
Email: aniko.szecsi@novartis.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik