Belföld

Többszáz magyar munkahelyet teremt az IBM

Lendületet vett az információ-technológiai ipar Magyarországon. Az IBM többszáz munkahely megteremtését ígéri , míg az SAP egy hete jelentette be, hogy kutatóközpontot hoz létre Budapesten.

Többszáz új munkahelyet hoz létre Magyarországon az IBM. A hivatalos bejelentésre csütörtökig kell várni, Paál Péter, a cég vezérigazgatója és Kóka János, gazdasági miniszter ekkor jelentik be, hogy pontosan milyen tevékenységet végez majd a cég az országban. A FigyelőNet értesülései szerint a cég kutatás-fejlesztés tevékenységgel kapcsolatos munkákat telepítene Magyarországra – azaz az új munkahelyek nem hardver eszközök gyártásához kapcsolódnak majd.


Az IBM 2002-2003-ban bezárta székesfehérvári gyártóüzemét, amelynek során több mint háromezer alkalmazott vesztette el állását. A cég merevlemez-meghajtókat gyártott székesfehérvári üzemében.


A német SAP pontosan egy hete jelentette be, hogy ez év májusában Budapesten nyitja meg új kutatási központját. Az új laboratóriumban 50 szoftverfejlesztőt fognak foglalkoztatni. Feladatuk logisztikai szoftverek (Supply Chain Management) fejlesztése lesz.


A budapesti szoftverlabor a kilencedik lesz az SAP kutatási és fejlesztési részlegeinek sorában, amelyek Walldorfban, Palo Altoban, Tokióban, Banalore-ban, Sophia Antipolisban, Szófiában, Montrealban, Tel Avivban és Sanghajban működnek. 2004-ben az SAP egymilliárd eurónál többet költött kutatás-fejlesztésre.


Ezzel azonban az SAP csak a második legnagyobb hazai szoftverfejlesztő lesz. Ugyanis a pálmát a Siemens PSE Kft. viszi el. De kutatás-fejlesztési központot hozott létre Magyarországon a Nokia, az Ericsson és a Hewlett-Packard is.


A szoftverfejlesztésben azonban a magyar cégek sem maradnak el a külföldiek mögött. A Graphisoft, vagy a FreeSoft Rt. fejlesztései is magyar mérnökök hírnevét öregbítik. A magyar cégek közül mind többnek deklarált célja, hogy a külföldi piacon is megjelenjen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik