Belföld

A Novartis világelső lesz a generikus gyógyszerek iparágában a Hexal AG és az Eon Labs felvásárlásával

•A három cég egyedi erősségeinek egyesítésével arra számítanak, hogy a szinergiával létrejövő cég jelentősen megnövelheti törzskönyvezett generikus készítményeinek számát, ugyanis a tranzakcióval az ügylet zárása utáni három éven belül évi 200 millió dollár megtakarítás várható. A megtakarítás pedig forrást szabadít fel a folyamatos innovációhoz.
•A generikus készítmények szélesebb kínálata csökkenti mind a betegek mind az állam egészségügyi kiadásait.

Basel, 2005. február 24. – A Novartis bejelentette február 21-én, hogy felvásárol két, a generikus gyógyszerek piacán vezető szerepet betöltő céget, melyeket a Novartis Sandoz részlegébe olvasztanak be. Ezáltal a Novartis világelső lesz a generikus gyógyszerek iparágában.

Végleges megállapodás született, hogy a Novartis felvásárolja 5,65 milliárd euro készpénzért az eddig magánkézben lévő német generikus gyógyszercég, a Hexal AG 100%-át, amely jelenleg második a német generikus piacon és Európa más részein is jelentős tevékenységet folytat, valamint az amerikai Eon Labs, Inc. (NASDAQUE: ELAB) 65,4%-át, amely a Hexal AG-vel stratégiai partnerségben álló, gyorsan növekvő amerikai generikus cég. Továbbá, a fúziós szerződés értelmében, amelyet az Eon Igazgatótanácsa és az Eon Igazgatótanácsának független igazgatóiból álló Speciális Bizottsága egyhangúlag elfogadott, a Novartis ajánlatot fog tenni az Eon Labs maradék 31,9 millió részvényére is (34,6%), részvényenként 31 amerikai dollárért.

A Sandoz, a tranzakciók a zárása után a világ vezető generikus gyógyszergyárává válik, 5,1 milliárd amerikai dollár bevétellel 2004-ben, több mint 600 hatóanyag több mint 5000 féle dózis formában létező portfóliójával, és több mint 20 000 alkalmazottal.

Az ügylet zárása utáni három éven belül évi 200 millió dollár megtakarítás várható, melynek 50%-a az első 18 hónapon belül realizálódik. Az összeolvadásnak köszönhetően megtakarításra főként a gyártási folyamatok alábbi szakaszaiban számíthatnak: alapanyag beszerzés, termelési költségek, az eladott áruk bekerülési költségei. Ezen kívül a költségek csökkenését várják a marketing, az értékesítés, a támogató területek, menedzsment szerkezetének konszolidációja útján, illetve a fejlesztés területén a project portfolió racionalizálásának és a in-licensed termékek iránti kisebb keresletnek köszönhetően. A Sandoz erőteljes növekedésre számít, amely új munkahelyeket fog teremteni, és az is várható, hogy ez részben ellensúlyozni fogja a munkahelyek szükségszerű csökkentését.

„A generikus gyógyszerek alapvető jelentőségűek mind a fejlett mind a fejlődő országok betegeinek gyógyításában, mivel a költségek az öregedő népesség egyre növekvő igényei miatt folyamatosan növekednek. Mint ilyenek, a generikus gyógyszerek az innovatív gyógyszerek fontos kiegészítői, forrásokat szabadítanak fel, és közvetlen ösztönzést nyújtanak a folyamatos innovációhoz.”- mondta Dr. Daniel Vasella, a Novartis elnök-vezérigazgatója.

Dr. Andreas Rummelt, a Sandoz vezérigazgatója hozzáfűzte: „A Sandoz egyesítése a Hexal és az Eon Labs gyógyszergyárakkal kiváló lehetőséget biztosít mindegyik vállalat egyedi erősségeinek kihasználásához. Hisszük, hogy az új, egyesült vállalat rendkívül versenyképes piacvezető lesz, hiszen világszerte jelen van és rendelkezik a sikerhez szükséges tapasztalattal a gyorsan változó generikus piacon.”

A felvásárlásnak köszönhetően, a Novartis magyarországi vállalatának generikus gyógyszer kínálata is lényegesen bővülni fog. A generikus termékek egyre szélesebb körének biztosításával, a betegek ugyanolyan minőségű, de olcsóbb gyógyszerekhez juthatnak hozzá. Ezenkívül, a generikus termékek kínálata jelentős mértékben csökkenti az állam egészségügyi kiadásait is, és a megtakarításokból származó összegeket a kormány felhasználhatja innovatív gyógyszerek finanszírozására.

A Novartis-ról
A Novartis AG (NYSE:NVS) a világ egyik vezető vállalata a vényköteles és a nem vényköteles gyógyszerek gyártásában. A 2004-es évben a cég forgalma 28,2 milliárd amerikai dollár, nettó eredménye 5,8 milliárd dollár volt. Kutatás-fejlesztésre az elmúlt évben körülbelül 4,2 milliárd amerikai dollárt fordított. A svájci, bázeli székhelyű Novartis a világ 140 országában van jelen, és világszerte mintegy 81 400 főt foglalkoztat.


# # #

Ajánlott videó

Olvasói sztorik