Belföld

Elmaradt a várttól az eurózóna növekedése

Az elemzők várakozásaitól elmaradva, az euróövezeti tagországok GDP-je átlagosan 0,2 százalékkal nőtt a tavalyi utolsó negyedévben az előző negyedhez képest - közölte az EU statisztikai hivatala.

Az elemzők 0,4 százalékra számítottak a tavalyi utolsó negyedről. Éves összehasonlításban a várt 1,8 százalék helyett 1,6 százalékos lett a bővülés.

Az euróövezeti GDP 0,3 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a másodikhoz képest, és 1,8 százalékkal volt nagyobb, mint a tavalyi harmadik negyedben, a január 12-én közölt harmadik becslés szerint.

A második negyedben 0,5 százalékos volt a többlet az előző negyedhez képest. Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezetben a GDP a második negyedben 2,1 százalékkal nőtt, az első negyedbeli 1,4 százalék után.

Korábban az egész tavalyi évről 1,7-1,8 százalékos növekedést becsültek, idénre 2 százalék körüli az általános várakozás.

Az egész EU-ban a negyedik negyedévben átlagosan 0,3 százalékkal nőtt a GDP a harmadik negyedhez képest, és 1,8 százalékkal a 2003-as utolsó negyedhez viszonyítva. A harmadik negyedévben 0,3 százalékkal nőtt átlagosan a GDP, és 2,1 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál. Az egész EU-ban a második negyedben 0,6 százalékos volt a növekedés az előző negyedhez viszonyítva. Az EU-ban az egy évvel korábbihoz viszonyítva a második negyedben 2,4 százalékra gyorsult az átlagos gazdasági növekedés az első negyedben mért 1,7 százalékról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik