Belföld

Kérdőre vonja Járait a pénzügyminiszter

Draskovics Tibor az állam képviseletében levelet írt Járai Zsigmondnak, melyben tájékoztatást kér a jegybank-elnöktől: igaz-e, hogy közreműködött annak a beadványnak az összeállításában, amelyet a Fidesz az Alkotmánybírósághoz intézett a Monetáris Tanács tagjainak megváltozott kinevezési rendje miatt.

A pénzügyminiszter erről egy csütörtök reggeli tévéműsorban beszélt. Draskovics Tibor a tv2 Mokka című műsorában úgy fogalmazott: “bízom benne, hogy félreértésről van szó”. Hozzátette: ha felvetődik a lehetősége annak, hogy a jegybank függetlenségét sérelem érte, az elnöknek utána kell néznie és erre kérte a felügyelő bizottságot is.

A Monetáris Tanács tagjainak megváltozott kinevezését illetően a pénzügyminiszter arra emlékeztetett, hogy 2001-ig a tagok kinevezési rendje megfelelt az európai gyakorlatnak, az Orbán-kormány alatt változott meg úgy, hogy “példátlan módon” csak a jegybank-elnök jelölte a tagokat.

A szigorú áfa-ellenőrzésekkel összefüggésben a pénzügyminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az ellenőrzések során minden tizedik tételnél valami hibát találtak. Hozzátette, hogy a szigorúbb ellenőrzésnek köszönhetően januárban az áfa-bevételek 30 milliárd forinttal a tervek felett alakultak.

Az Európai Bizottságnak az államháztartási hiányt érintő bírálatáról Draskovics Tibor elmondta: kisebbet léptünk, mint szerettünk volna, de hozzátette, hogy 2002 és 2004 között 4 százalékponttal csökkent a hiány.

Hangsúlyozta: fontosabb kérdésnek tartja az egészségesebb szerkezetű és a gyorsabb gazdasági növekedés elérését. A pénzügyminiszter szerint nagyobb hiánycsökkentés csak adóemeléssel, vagy egyes költségvetési kiadási tételek megszüntetésével, lefaragásával érhető el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik