Belföld

Perbe fogják az államot a regisztrációs adó miatt

Pert indít a magyar állam ellen a használtautó-kereskedők érdekvédelmi képviselete a gépjárművek regisztrációs adója miatt - értesült a Magyar Rádió.

A Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesülete úgy véli, a tavaly február elsejétől érvényes regisztrációs adó jelenlegi formájában ellentétes az Európai Unió elvárásaival és rontja a versenyhelyzetet – mondta Fojt Attila.

A pertől nem azt várják, hogy az egyik pillanatról a másikra megoldja ezt a problémát. Ez egy figyelemfelhívás, és ha a pert megnyerjük, akkor tulajdonképpen vissza lehet perelni az államtól az indokolatlanul beszedett regisztrációs adókat – fogalmazott az egyesület vezetője.

Fojt Attila rámutatott, hogy a regisztrációs adó bevezetésével megtorpant a magyar autóállomány fiatalodása, hiszen a 2003-as 73 ezerrel szemben, tavaly mindössze 18 ezer használt autót hoztak be Magyarországra. A per mellett az egyesület levélben kéri a pénzügyminisztert és a miniszterelnököt, hogy a parlament tavasszal ismét tűzze napirendre azt a módosító javaslatot, amelyről tavaly négypárti egyetértés volt, de végül Fojt Attila szerint, talán lobbiérdek miatt nem fogadta el az országgyűlés.

Mindeközben a napokban felröppent annak a híre, teherautókra is kivetnék a regisztrációs adót. A Világgazdaság értesülései szerint a kormány elé nyáron beterjesztendő terv egy év múlva léphet hatályba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik