Belföld

Ötödikek vagyunk az adósságteher-világranglistán

Magyarország az állami adósságszolgálat terhét tekintve az ötödik helyet foglalja el a több mint 170 országot figyelembe vevő világranglistán – derül ki az Economist kiadványából. Csak Sierra Leone, Brazília, Argentína és Libanon előzi meg hazánkat.

Az adósságszolgálat terhét a termék- és szolgáltatásexport arányában meghatározó mutatót tekintve Magyarország 42 százalékos szinten állt, tehát az exportbevételek közel felét költötte az ország az államadóssággal kapcsolatos kifizetésekre, amely a tőketörlesztés mellett a kamatokat is magában foglalja.

Kelet-Közép-Európában ez a 42 százalékos mutató kiemelkedőnek számít: a sorban következő Litvánia esetében 37, Lengyelországnál 32, míg Bulgáriánál és Szlovákiánál csak 19 százalékos.

A Napi Gazdaság újságírója az adatokat ismertetve azonban felhívta a figyelmet, hogy a  2003-ban összeállított 2004-es kiadás listái többnyire a 2001. december 31-ével zárult időszakra vonatkoznak, és nem veszik figyelembe az azóta történt változásokat.

Az adósságszolgálat mellett más régiós negatív rekordokkal is büszkélkedhet az ország: a környező államok közül például nálunk volt a legkisebb a munkaerő-állomány a népesség arányában mérve.

A vonatkozó mutató 41,3 százalékos értéke a 23. helyre jogosít a világranglistán, mellyel megelőzzük még a súlyos munkaerő-piaci problémákkal küszködő Lengyelországot is (45 százalék). A táblázat alján pedig a legaktívabb országok között megtaláljuk Romániát 51,1 és Csehországot 50,4 százalékkal.

A komplex versenyképességi mutató (mely 259 tényezőt, így a nyitottságot, a pénzügyi piacok és az infrastruktúra fejlettségét is figyelembe veszi) már kedvezőbb képet mutat: itt a dobogós Egyesült Államok, Finnország és Szingapúr mögött Magyarország a 35. A régióból csak Észtország (21.) és Csehország (30.) teljesített jobban – olvasható a Napi Gazdaság által készített összeállításban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik