Belföld

Nem tervez fúziót a PKN Orlen

A PKN Orlen lengyel olajvállalat az elkövetkező két évben aligha tér vissza ahhoz a tárgyaló asztalhoz, melynél regionális partnereivel történő esetleges egyesülése a téma - jelentette ki a társaság vezérigazgatója, Igor Chalupec.

A meghatározó részben állami tulajdonban lévő PKN és a Mol tavaly már tárgyalni is kezdett, míg az OMV már korábban felajánlotta, hogy kisebbségi részesedést vásárolna a lengyel cégben.

Egy rádióinterjúban Chalupec úgy nyilatkozott, hogy “először a cég értékét kell megnövelni, és csak ezt követően lehet regionális együttműködésről, stratégiai szövetségről tárgyalni”. – 2005-ben az aligha valószínű, 2006-os előrejelzés kockázatát pedig nem vállalom – tette hozzá.

A tavaly kinevezett Chalupec szerint a társaságnak most hosszú távú stratégiai céljait kell kitűznie, erre a jövő hónapban sor kerülhet. Részleteket nem említett, a hatékonyság növelésének és külföldi olajmezők elérésének fontosságáról beszélt.

Chalupec túlzónak minősítette azokat a becsléseket, melyek szerint a PKN-nek 4 milliárd zlotyt (1,28 milliárd dollárt) – a korábban tervezett ár mintegy kétszeresét – kellene fizetnie a cseh Unipetrol állami tulajdonú 63 százalékának megvásárlásáért.

Nem érte váratlan bejelentésként, a hazai befektetőket a PKN Orlen vezetőjének megjelent közleménye. “Együtt tudunk működni a különböző piacokon, és ez értelemszerűen teljes összefonódáshoz is vezethet, igaz csak a távoli jövőben Hernádi Zsolt. “- mondta december végén a Mol elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik