Belföld

Békét hozhat a palesztin választás

A mérsékeltek jelöltje győzött a palesztin választásokon. Igazi sikerük nem annyira jelöltjük győzelme, sokkal inkább a választás békés jellege volt. Fennakadást csak az izraeli úttorlaszok okoztak, emiatt később zárták az urnákat.

A Palesztin Politikai is Kutató Központ exit poll eredményei szerint a mérsékeltnek számító Mahmud Abbász, a Fatah jelöltje a szavazatok több mint 66,3 százalékát szerezte meg a palesztin elnökválasztáson. A mérsékeltek sikerét mégsem jelöltjük meggyőző fölénye igazolja, ennél is fényesebb bizonyíték a választás maga. Emlékezzünk, alig pár hónapja, néhány órával Jasszer Arafat palesztin elnök temetése után az általa alapított Fatah gárdistái rálőttek kiszemelt utódjára. Akkor elemzők attól tartottak, hogy a fenyegető káosz elsöpri a január 9-ére kiírt választásokat. Most már kijelenthetjük, nem így történt.







Úttorlaszok akadályozták a szavazókat
A szavazóhelyiségek nyitva tartását a tervezetthez képest két órával meghosszabbították, mivel több szavazónak várakoznia kellett az ellenőrző pontoknál. Nemzetközi megfigyelők csalódottságukat fejezték ki a kelet-jeruzsálemi izraeli korlátozások miatt, ugyanakkor úgy ítélték meg, hogy Izrael nagyban eleget tett annak az ígéretének, hogy megkönnyíti a szavazó palesztinok átjutását az ellenőrző pontokon.

Kirívó szabálytalanság nélkül


A helyi viszonyokhoz képest rendben megtartott választásokat követően vasárnap este közép-európai idő szerint 8 órakor Ciszjordániában, a Gázai övezetben és Kelet-Jeruzsálemben is bezárták a szavazóhelyiségeket. A szavazók kikérdezésén alapuló felmérés szerint Mahmúd Abbászt, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet elnökét választották a novemberben elhunyt Jasszer Ararat palesztin elnök utódjául. Második helyen az 51 éves Musztafa Bargúti független jelölt, emberi jogi aktivista áll a szavazatok mintegy 19,7 százalékával, majd, őket követi messzire lemaradva a többi öt jelölt. Független becslések szerint a részvétel mintegy 65 százalékos volt. A Magyar Rádió értesülései szerint A magyar megfigyelők nem tapasztaltak kirívó szabálytalanságot.








Visszafogott szélsőségesek
Musir al-Masri, a radikális Hamász szóvivője Gázában azt közölte, hogy megvárják a végeredményt, mielőtt nyilatkoznának. A Dzsihád radikális palesztin mozgalom, amely szintén bojkottálta az elnökválasztást, hangsúlyozta, hogy ugyanúgy tárgyal majd Mahmúd Abbásszal, mint a néhai Jasszer Arafat elnökkel és az Izrael elleni harc folytatására szólított fel.


Izrael reménykedik


Izrael reményét fejezi ki, hogy Mahmúd Abbásznak a palesztin elnökválasztáson aratott győzelme megnyitja a béke korszakát – jelentette ki egy név nélkül nyilatkozó magas rangú izraeli vezető. “Reményünket fejezzük ki, hogy Abu Mazen (Mahmúd Abbász mozgalmi neve) megválasztásával a palesztinok megnyitották a béke korszakát és elkötelezik magukat a kompromisszum és a párbeszéd iránt” – jelentette ki az izraeli vezető. Igaz, Izrael már a választás előtt közölte, hogy Abbász győzelme esetén folytatni kívánja a párbeszédet a Palesztin Hatósággal, amennyiben ez utóbbi könyörtelen harcot kezd az erőszak ellen. “Ha reális erőfeszítést látunk a palesztinok részéről ebben az irányban, készek vagyunk több gesztusra, többek között számos palesztin fogoly elengedésére és az úttorlaszok felszámolására a megszállva tartott területeken” – jelentette ki Szilvan Salom izraeli külügyminiszter.

Nem titkolta örömét Tajíb Abderrahim, Abbász kampányfőnöke. Szerinte a Fatah jelöltjének elsöprő győzelme a mozgalomnak a palesztin politikai színtéren betöltött domináns szerepéről és a választások bojkottjára felszólító Hamász radikális palesztin mozgalom valódi politikai súlyáról tanúskodik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik