Belföld

Eredménytelen mindkét népszavazás – az MVSZ újra perel

Miután az ellenőrzések csak minimális eltérést mutattak ki a voksok korábbi megszámlálásához képest, az OVB keddi ülésén ismét megállapította, hogy mindkét népszavazás eredménytelen. Az MVSZ ismét a Legfelsőbb Bírósághoz fordul.

“Az OVB megállapítja, hogy a népszavazás eredménytelen, mert az összes választópolgárok több mint egy negyede nem adott a megfogalmazott kérdésre azonos választ” – közölte Ficzere Lajos, az OVB elnöke azt követően, hogy a testület órákon keresztül több száz jegyzőkönyvet ellenőrzött.

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetőjének tájékoztatása szerint az 1.154 szavazókörben december 15-e és december 23-áig elvégzett ellenőrzések nyomán az derült ki, hogy az első kérdésnél egy század százalékkal csökkent az igenek száma, míg második kérdés esetében az arány változatlan maradt.
Eszerint a kórházprivatizációról szóló kérdésre adott igen válaszok száma 85-tel csökkent, míg a nemek száma 62-vel nőtt. A kettős állampolgárság ügyében feltett kérdésre adott igen válaszok száma 128-cal nőtt, míg a nemek száma 158-cal csökkent.

Az első kérdés esetében tehát az igen és nem szavazatok aránya 65,02 – 34,98 százalékról 65,01 – 34,99 százalékra változott. A második kérdésnél az igen-nem arány 51,57 – 48,43 százalék maradt. Elmondta, az új jegyzőkönyvek alapján az 1.154 szavazókör közül 105-ben feltehetőleg nem végezték el a voksok újraszámolását, csak a jegyzőkönyvek ellenőrzését.

Közölte: 935 szavazókörben maradt változatlan az eredmény, és 219 esetben találtak eltérést a korábbi megállapításokhoz képest. Az újbóli végeredmény-megállapításra azt követően került sor, hogy a Legfelsőbb Bíróság (LB) december 14-én megsemmisítette az OVB eredménymegállapító határozatát, és – helyt adva a Magyarok Világszövetsége és egy magánszemély kérésének – 1.154 szavazókörben elrendelte a jegyzőkönyvek ellenőrzését.

Gaudi-Nagy Tamás, az MVSZ delegáltjának azt a javaslatát, hogy ellenőrizzék mind az 1.154 szavazóköri jegyzőkönyvet, a testület elvetette. A testület a keddi határozat meghozatalát megelőzően megvizsgálta azt a 20 jegyzőkönyvet, melyhez konkrét írásbeli panasz érkezett, továbbá a tagok ellenőrizték azt a 219 jegyzőkönyvet is, amelyben a korábbihoz képest az adatok megváltoztak.

Az OVB szúrópróbaszerűen néhány olyan jegyzőkönyvet is ellenőrzött, melyben az eredmény változatlan maradt. A tagok ellenőrzésük során a jegyzőkönyveket és a számítógépen található adatokat vetették össze. Az OVB keddi határozatával szemben egy nap jogorvoslati idő áll rendelkezésre, az eredményesetleges megtámadása esetén újra a LB-hez kerül a döntés joga.


Újra az LB-nél a labda

A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) a Legfelsőbb Bírósághoz fordul, mert szerintük nem hajtották végre megfelelő módon a népszavazási jegyzőkönyvek ellenőrzését – közölte a világszövetség kampányigazgatója. “Az MVSZ fenntartja jogorvoslati kérelmét, mert álláspontja szerint nem hajtották végre megfelelő módon a december 5-i események jegyzőkönyveinek ellenőrzését” – fogalmazott Herpai Sándor az MTI-nek nyilatkozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik