Belföld

Teljesülhet a deficitcél: a vártnál magasabb a decemberi többlet

Az államháztartás többlete decemberben több tízmilliárd forinttal több volt a vártnál, így teljesülhet a tavalyi évre terevezett deficitcél - erősítette meg a hétfőn megjelent sajtóinformációt a pénzügyminisztérium sajtófőnöke, Pichler Ferenc.

A Magyar Hírlap hétfői számában Draskovics Tibor úgy nyilatkozott, hogy a decemberre eredetileg tervezett 99,8 milliárd forintos többlet helyett 130 milliárd forint körüli összeg lesz, így teljesülhet a tavalyi évre terevezett deficitcél.

Ez arra vall, hogy a tavalyi teljes deficit valamivel elmaradhat a Pénzügyminisztérium módosított, 1335 milliárd forintos előrejelzésétől, ami a GDP 5,3 százaléka, illetve a nyugdíjreformmal módosítva 4,5 százaléka lenne.

A hivatalos előzetes adatok decemberről és a tavalyi évről pénteken jelennek meg. Tavalyelőtt és 2002-ben az államháztartás túllépte a deficitcélt. A PM tervei szerint 2005-re a tavalyinál 270 millió forinttal alacsonyabb hiányt tervez.

A Magyar Nemzeti Bank az év utolsó napján tette közzé a becsült adatok alapján számított harmadik negyedévi folyó fizetési mérleget, amelynek hiánya 1,729 milliárd euró volt, és csaknem 200 millió euróval meghaladta az elemzői várakozásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik