Belföld

Szökőár: a Világbank megháromszorozhatja a segélyt

A Világbank megduplázhatja, vagy a háromszorosára is emelheti azt a 250 millió dolláros összeget, amit az Indiai-óceán menti országoknak újjáépítésre szándékozik nyújtani - jelentette be James Wolfensohn, a Világbank elnöke.

A Világbank az Ázsiai Fejlesztési Bankkal, az ENSZ intézményeivel, Japánnal és az Egyesült Államokkal együtt néhány héten belül felméri az érintett országok szükségleteit, majd kidolgozzák a támogatásban részesítendő tervek, projektek listáját – nyilatkozta az elnök az ABC televíziónak. Wolfensohn szerint mindemellett a szegény országok számára rendkívül fontosak az adósságkönnyítések, és a szükségletek felmérésére során erre is figyelemmel lesznek.

Nagy-Britannia, a Nyolcak soros elnöke, január közepére megállapodást akar elérni arról, hogy csökkentsék a földrengés és szökőár sújtotta dél-ázsiai országok adósságát. – Közös álláspontot akarunk elérni a Nyolcak csoportjában, amellyel a Párizsi Klub elé állhatunk, és érdemi megbeszélést kezdhetünk az adósság csökkentéséről – idézte a brit pénzügyminisztérium egy meg nem nevezett illetékesét a Financial Times hétfőn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik