Belföld

Rekord számú tartózkodási engedélyt igényeltek tavaly

Az előző év első 11 hónapjában minden korábbinál több külföldi állampolgár kért tartózkodási engedélyt Magyarországon. A legtöbben magyar nemzetiségű román állampolgárok - olvasható a Népszabadságban.

Jelentősen kizárólag a munkavállalás, illetve a látogatás céljából benyújtott kérelmek száma növekedett, míg a tanulóké jelentősen csökkent.

Több mint másfélszeresére nőtt a tartózkodási vízumot igénylő román állampolgárok száma. Tavalyelőtt november végéig 18 ezer, tavaly ugyanabban az időszakban csaknem 29 ezer kérelmet regisztráltak. A korábbinál jóval nagyobb igény mutatkozott a tartózkodási engedélyek iránt is, bár a növekedés itt nem éri el az ötven százalékot. 2004-ben mintegy 51 ezer román állampolgár kért hosszabb-rövidebb idejű, de legfeljebb kétéves tartózkodásra jogosító engedélyt.

A BM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalának illetékesei szerint a növekvő érdeklődés oka elsősorban az, hogy az egy esztendeje életbe lépett új vízumegyezmények, illetve az uniós csatlakozás nyomán módosultak a magyarországi tartózkodás feltételei. A vízummentesen beutazásra jogosult román, illetve a vízumköteles szerb és ukrán állampolgárok azóta hat hónapon belül legfeljebb kilencven napot tölthetnek Magyarországon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik