Belföld

Harcokkal indult az év a Gázai-övezetben

Izraelt bírálta hét végi nyilatkozataiban Mahmúd Abbász, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) elnöke, ugyanakkor védelmébe vette a palesztin fegyvereseket Izraellel szemben, elutasítva azokat az izraeli követeléseket, hogy sújtson le a szélsőséges csoportokra.

“Nagyon sajnáljuk az izraeli eszkalációt – hangoztatta vasárnap az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva Abbász -, amelynek célja a palesztin választások akadályozása.” A közelgő választás fő esélyese szerint “a nemzetközi közvéleménynek nagy figyelmet kell fordítania arra, ami folyik”, mert “a demokratikus folyamat van veszélyben”.

Háromnapos akció

Az izraeli hadsereg közlése szerint 13 fegyveres palesztin vesztette életét a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz menekülttáborában végrehajtott háromnapos akció során, míg palesztin biztonsági források 11 halottról szóltak, akik között szerintük kilenc fegyveres volt. Az izraeliek a vasárnapra virradó éjjel kivonultak Hán-Júniszból, reggel azonban harckocsikkal és páncélosokkal behatoltak az övezet északi részén lévő Bét-Hanún, Dzsabalíja és Bét-Lahja mezőgazdasági területeire, miután palesztinok házi készítésű rakétákat lőttek ki Szderót izraeli városra, megsebesítve egy nőt.

Az izraeli célpontok elleni palesztin rakétatámadásokról szólva Abbász úgy vélekedett, hogy azok nem szolgálják a palesztinok érdekeit, mert kemény izraeli ellencsapásokat váltanak ki. Abbász védelmébe vette közelmúltbeli nyilvános megjelenéseit fegyveresek társaságában, hangoztatva, hogy nem akar lesújtani rájuk. Mint mondta, “tartozunk nekik azzal, hogy megvédjük őket a gyilkosságtól, mindattól, ami az izraeliek részéről fenyegeti őket”.

Kampányfogás?

Abbász gázai irodájában beszélt röviddel azután, hogy szívélyesen fogadta őt több tucat palesztin fegyveres az övezet déli határán lévő Rafah menekülttáborában. Abbász tanácsadói mindamellett érzékeltetik, hogy e látogatások az elnökválasztási kampány részei, s a PFSZ-vezetőnek – aki eddig megnyikozásaiban bírálta az erőszakot, és az Izraellel való tárgyalások megegyezést szorgalmazta – szüksége van a fiatal fegyveresek támogatására a január 9-i megmérettetésen.

Abbász “elfogadhatatlannak” nevezte Izrael tervezett egyoldalú kivonulását a Gázai övezetből, s követelte a béketárgyalások azonnali felújítását a nemzetközi támogatást élvező “útiterv” alapján. “Van palesztin partner, és mindig lesz palesztin partner, amely él azzal a jogával, hogy a palesztin nép nevében tárgyaljon és beszéljen” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik