Belföld

Dél-Ázsia: utórengések, koleraveszély, 150 ezer áldozat

Tovább emelkedett és vasárnap reggelre megközelítette a 128 ezret az egy héttel ezelőtti indonéziai földrengés és az azt követő szökőár hivatalosan bejelentett halálos áldozatainak száma. Becslések szerint az áldozatok száma meghaladja majd a 150 ezret, különös tekintettel arra, hogy a leginkább sújtott Indonéziában a hatóságok egyre reménytelenebbnek tartják a mentési munkálatokat, amelyeket újabb utórengések és járványveszély is nehezít.

Az MTI beszámolója szerint a hivatalos mérleg legutóbb Srí Lankában emelkedett, a miniszterelnöki hivatal ugyanis bejelentette, hogy az áldozatok száma vasárnapra alig több mint 200 híján elérte a 30 ezret.

Közben Indonéziában, ahol a földrengés és a szökőár eddig 80 ezer áldozatot követelt és még mindig több ezerre becsülik az eltűntek számát, a mentőosztagok egyre kevesebb reményt látnak arra, hogy a romok alatt élőkre bukkannak. A mentési munkálatokat a két országban heves esőzések és emiatt újabb áradások is nehezítik.

Újabb utórengés

Eközben újabb erős utórengés volt az Indiai-óceán térségében. A Richter-skála szerinti 5,9-es földmozgás központja az Indiához tartozó Nicobár szigeteknél volt. Áldozatokról egyelőre nincs hír. A szigetcsoport alig 300 kilométerre van az egy héttel ezelőtti szökőárt kiváltó földrengés középpontjától. Szombaton Szumátra szigetén volt 7-es erősségű utórengés.

Kolerajárvány fenyeget?

Ellentmondásos hírek érkeznek arra vonatkozóan, hogy van-e kolerás megbetegedés a térségben. Srí Lankáról már érkezett ilyen jelentés, ezért a hatóságok járvánnyal is számolnak már – mondta el a Magyar Rádiónak egy indiai újságírónő.

A Srí Lanka-i kórház igazgatója viszont cáfolta azt a hírt, mely szerint a szökőár nyomán kolera ütötte volna fel a fejét. Pedig a World Vision segélyszervezet szóvivője is jelentette szombaton, hogy a szökőár négy túlélőjénél állapították meg a betegséget a táborban.

A kórházigazgató viszont azt mondta, nem tudnak koleraesetről, jelenleg nincs semmilyen járvány, hasmenéses és légúti fertőzésekre számítanak, kolerára nem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik