Belföld

Szilveszteri menetrend és nyitvatartás

Szilveszterkor a budapesti éjszakai járatok sűrűbben közlekednek, a hatos villamos egész éjjel szállít utasokat. A bevásárlással igyekezni kell.

A Főpolgármesteri Hivatal hivatalos internetes oldala szerint Szilveszter éjszaka a szokásosnál sűrűbben járnak az éjszakai járatok, de néhány nappali járat és rendkívüli éjszakai járat is közlekedik.

A földalatti mindkét végállomásról 18.00 órakor indul utoljára. Ezt követően a Mexikói út és a Deák Ferenc tér között pótlóbusz jár reggelig. Az első földalatti január 1-jén mindkét végállomásról reggel 6.00 órakor indul. A metró szerelvényeit ezen a napon minden végállomásról 23.10 órakor indítják utoljára.

Szilveszter éjszaka is jár a 6-os villamos, a 81-es trolibusz, valamint a Fogaskerekű. Az év utolsó éjjelén az éjszakai autóbuszjáratokon kívül közlekednek a 11-es, a 22-es, a 30-as, a 32-es, a 105-ös, a 126-os autóbuszok, valamint négy rendkívüli éjszakai járat is. A HÉV a szokásos üzemzárás után nem közlekedik, a gödöllői és a szentendrei HÉV vonalán éjszaka szolgálati autóbusszal lehet utazni.

A fővárosban hétfőig díjmentesen lehet parkolni, kivétel ez alól a Margitsziget és a Vár területe. A szilveszteri rendezvények miatt lezárták a Nyugati pályaudvar melletti parkolót.

Az Andrássy úton az Oktogon és a Nagymező utca között ma déltől január 1-én 10.00 óráig nem lehet gépjárművel közlekedni. Ebben az időszakban a 4-es autóbuszok és a Kisföldalattit pótló buszok mindkét irányban terelőúton járnak. A Teréz körutat az Oktogonnál éjfél körül (kb. 10 percre) lezárják tűzijáték miatt. A Felvonulási teret nem használhatják az autósok a Benczúr utca és a Városligeti fasor között az Időkerék első, ünnepélyes átfordítása miatt.

A boltok korábban zárnak

Az év utolsó napján az üzletek a szokásosnál jóval korábban zárnak be – tájékoztatott Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A bevásárlóközpontok, vásárcsarnokok, piacok, iparcikküzletek már 13-14 órakor bezárnak. Egyes élelmiszerboltok 15, esetleg 16 óráig várják a vásárlókat és néhány hipermarket tovább tart nyitva.

Legtovább a Tesco és az Auchan fővárosi és főváros környéki egységei tartanak nyitva, de ezek is csak este hat óráig.

Január elsején az üzletek zárva lesznek, kivéve a benzinkutakat, esetleg virágboltot vagy édességboltot. Január 2-án, vasárnap azok az egységek tartanak nyitva, amelyek munkarendjük szerint vasárnap, a hét utolsó napján is fogadják a vásárlókat, hétfőtől pedig visszaáll a szokásos rend és a megszokott üzemeltetési módnak megfelelően fogadják a vásárlókat a kereskedelmi egységek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik