Belföld

Nem romlik tovább a külkereskedelmi mérleg

A 2004 első kilenc hónapjában kialakult 3,6 milliárd euró értékű külkereskedelmi hiány változatlan marad az év hátralévő részében tapasztalható kiegyensúlyozottabb szerkezetű gazdasági növekedés miatt - áll a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) összefoglalójában.

Az euróban mért előzetes adatok alapján – az év első kilenc hónapjában – a kivitel értéke 31,6 milliárd eurót, a behozatal pedig 35,1 milliárd eurót tett ki.

A GKM összefoglalója szerint a kivitel 0,5 százalékponttal gyorsabban nőtt (14,6 százalék) a behozatalnál (14,1 százalék), ennek eredményeként a passzívum 3,6 milliárd euró, az előző évhez viszonyított egyenlegromlás mindössze 341 millió euró, amely közel azonos az első félévi változás értékével.

A külgazdasági folyamatok elemzéséből kiderül, hogy a kivitel az első negyedévben 13,9 százalékkal, a másodikban 17,3, a harmadikban pedig 12,4 százalékkal nőtt.

Az import március-április havi gyorsuló növekedésében az EU- csatlakozásra történő felkészülés, a termeléshez szükséges berendezések, anyagok előrehozott beszerzése játszott szerepet – rögzíti a GKM összefoglalója.

Az elemzés szerint a május-júniusi behozatalt az EU-csatlakozáskor szabad forgalomba helyezett közösségi áruk importja lendítette fel.

Mivel az import növekedési üteme a harmadik negyedévben mérséklődött, a GKM prognózisa szerint a külkereskedelmi termékforgalom egyenlege várhatóan nem romlik tovább.

A Pénzügyminisztérium 4,3-4,5 milliárd eurós áruforgalmi passzívummal számol, a kutatóintézetek 4,6-4,9 milliárd euró közötti import-többletet várnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik