Belföld

Helmut Kohlt is helikopteren mentették ki

A korábbi német kancellár, Helmut Kohl is a cunami sújtotta dél-ázsiai térségben üdülő sok ezer külföldi turista között volt. A politikust elöntött szállodájának tetejéről menekítették ki.

Sri Lanka-i katonai egység mentette ki légi úton a 74 éves Kohl kancellárt elöntött szállodájának tetejéről. A politikus szóvivőjének tájékoztatása szerint a volt kancellár melegfürdő-kúrán tartózkodik egy Sri Lanka-i tengerparti üdülőhelyen, és nem sérült meg a természeti katasztrófában. A közlemény szerint Kohl nem szakítja meg szabadságát.

Kedd esti hivatalos adatok szerint a térséget sújtó katasztrófa halálos áldozatainak száma elérte a 60 ezret, de egyes becslések már 100 ezernél több halottról beszélnek. A jelek szerint a legtöbb külföldi áldozat svéd, de vannak britek, svájciak, franciák, dánok, olaszok, ausztrálok, japánok és amerikaiak is a halottak és az eltűntek között.

A svéd külügyminiszter asszony stockholmi nyilatkozata szerint még mintegy 1500 svéd állampolgár van az eltűntek listáján, és megalapozott a félelem, hogy legtöbbjüket nem fogják megtalálni. Laila Freivalds elkíséri a svéd mentőalakulatokat Thaiföldre, hogy felmérje a helyzetet, és segítséget nyújtson a svéd állampolgároknak. A svéd kormány három nagy kapacitású utasszállító gépet bérelt, ezekkel légihidat létesít Thaiföld és Stockholm között. Jövő keddig szeretnék minden állampolgárukat hazajuttatni Svédországba.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik