Belföld

Négy miniszteri poszt jutott az RMDSZ-nek

Calin Popescu Tariceanu kijelölt román miniszterelnök vasárnap adta közre a leendő kormány összetételét. Az megbízott kormányfő közlése szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) négy miniszteri tárcát kapott.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke azt mondta: a szövetség súlyának megfelelően lesz jelen az új kormányban.

A román gyakorlat szerint miniszterelnök-helyettesi hatáskörrel rendelkező három tárca nélküli államminiszter közül az egyik Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke lesz, aki ebben a minőségében az oktatási, a művelődési és az európai integrációs tárcák tevékenységét felügyeli és koordinálja. Nagy Zsolt, az RMDSZ ügyvezető alelnöke lesz az új román kormány informatikai és távközlési minisztere, Borbély László, az RMDSZ kormányzati kapcsolatokért felelős ügyvezető alelnöke a területrendezés és az infrastruktúra (közmű) építés, Winkler Gyula a kereskedelem megbízott minisztere lesz.

Az új román kormány másik két tárca nélküli államminiszteri posztjára a Demokrata Párt (PD) alelnöki tisztségét is betöltő Adriean Videanut, illetőleg a sikeres üzletemberből PUR-politikussá lett George Copost nevezte meg a kijelölt román miniszterelnök. Az első a gazdasági területek tárcáit felügyeli és koordinálja majd, a második pedig az üzleti élettel és a kis- és középvállalatokkal kapcsolatos területeket.

A Tariceanu-csapat most nyilvánosságra hozott további legfontosabb mniszterei: igazságügy miniszter Monica Macovei, pénzügyminiszter Ionut Popescu, az európai integráció minisztere Cristina Parvulescu, külügyminiszter Mihai Razvan Ungureanu, belügyminiszter Vasile Blaga, míg a nemzetvédelmi miniszter Theodor Athanasiu.

Az eredetileg tervezett három tárcavezetés helyett sikerült elérni, hogy négy helye legyen a szövetségnek a Calin Popescu Tariceanu megbízott miniszterelnök vasárnap nyilvánosságra hozott kormányában – jelentette ki Markó Béla, az RMDSZ elnöke az MTI-nek adott nyilatkozatában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik