Belföld

A Matáv mindenkit túllicitált Montenegróban

A podgoricai Vijesti című napilap szerint a Matáv már nyeregben érezheti magát Montenegróban a Telekom Montenegro (Telekom Crna Gora) megvételéért folyó versenyben.

A magyar cég ajánlatával rálicitált a többi ajánlattevőre, a szerbiai Telekom Srbijára, a szlovéniai Telekom Sloveniára, illetve az osztrák Mobilkomra. A Telekom Crna Gora vásárlóját két kritérium alapján választják ki: a pénzajánlat 75 pontot ér, legfeljebb 25 pontot adnak az üzleti tervért és a szociális programért.

A kisrészvényeseket is kivásárolná a Matáv

A magyar vállalat nemcsak az állami részvényekre, hanem a kisrészvényesek kezében lévő papírokra is ajánlatot tett. Az 51 százalékos állami részvénypakettért a Matáv állítólag 114 millió eurót ajánlott, további 51 milliót kínált a kisrészvényesek kezében lévő 49 százaléknyi részvényért. Kötelezettséget vállalt emellett arra is, hogy öt éven belül 67 millió eurót fektet be a montenegrói távközlési cégbe.

Az általában jól értesült és leginkább mértéktartónak tekintett Vijesti című podgoricai napilap szerint a privatizációs alapok túl kevésnek tartják a 2,2 eurós részvényenkénti árat. A Telekom-papírok névértéke 2,98 euró, a tőzsdén jelenleg két euró körül forognak, de a privatizáció meghirdetése előtt, októberben 2,65-re is felszökött a részvény ára. A privatizációs alapoknál egyetértés körvonalazódik, hogy közösen adják el a tulajdonukban lévő 19 százaléknyi részvénypakettet, de részvényenként 2,7 eurónál alacsonyabb ár eddig nem került szóba az alapokat tömörítő szövetség megbeszélésein. A Matáv ajánlatában szándékát fejezte ki, hogy bizonyosan kétharmados tulajdont óhajt szerezni a montenegrói vállalatban, de reméli, hogy kilencven százalék fölé emelkedik tulajdonrésze. A Vijesti szerint ezzel a magyar vállalat nyitva kívánta hagyni azt a lehetőséget, hogy szükség esetén 49 százaléknál kevesebb részvényt vesz a kisbefektetőktől, de 2,2 eurónál magasabb áron. 

Új szolgáltatások és szociális csomag

A Matáv állítólag új szolgáltatások bevezetést kínálta a fix és mobilhálózatban, illetve az internetes szolgáltatásban is. A magyar vállalat az elkövetkező két évben nem bocsátana el dolgozókat, azután szociális program révén rendezné a munkaerő-felesleg helyzetét, kilencezer eurós végkielégítést fizetne az elbocsátandó dolgozóknak. A Matáv további két évig szubvencionálná a montenegrói postát, amelynek erről érvényes szerződése van a Telekommal.

A Mobilkom Austria 87 millió eurót kínált az állami részvénycsomagért, és 85 milliót befektetésekben, a Telekom Srbija ajánlata 88,9, illetve 86 millió euró volt, míg a szlovén állami távközlési vállalat csak készpénzfizetési ajánlatot tett 93 millió euró értékben. A szlovén és az osztrák cég állítólag konkrét ajánlat nélkül szándékát fejezte ki, hogy felvásárolja a kisbefektetők papírjait.

Belső ember segített?

Az ellenzéki Dan című napilap is úgy tudja, hogy valószínűleg a Matávot hozzák ki győztesnek. A lap szerint Podgoricában máris olyan hírek kaptak lábra, hogy a Matávnak volt “belső embere”, s még mielőtt lejárt volna az ajánlattevési határidő, tudomást szerzett a többi ajánlatról.

A Dan úgy tudja, hogy a szerb vállalat 98 millió eurót ajánlott az állami tulajdoncsomagért. A lappal közölték a szerb cégnél, hogy a befektetések és a szociális program tekintetében a Telekom Srbija tette a legjobb ajánlatot, de a készpénzes ajánlat tekintetében lekörözték. A Dan szerint a szerb vállalat ugyancsak 3,5 eurót ajánlott a dolgozók kezében lévő részvénycsomagra – ugyanannyit, mint a Matáv -, de ezzel együtt is csak a második legjobb ajánlatot tette. A Belgrád-párti ellenzékhez húzó Dan szerint a szakadár montenegrói kormánynak sehogyan sem felelne meg, ha a jelenlegi politikai és gazdasági körümények közepette – amikor a podgoricai hatalom egyre erőteljesebben követeli ismét a különválást Szerbiától – szerb vállalat venné meg a legjobb montenegrói céget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik