Belföld

Környezetvédelmi engedélyt kértek a verespataki bányára

Benyújtotta tervezett ciántechnológiás verespataki aranykitermelésének környezetvédelmi kérelmét a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román cég.

A Rompres hírügynökség gyulafehérvári tudósítójának jelentése szerint az RMGC “nemrég” benyújtotta a Fehér megyei környezetvédelmi ügynökségnek a környezetvédelmi engedély iránti kérelmét Verespatakon (román neve Rosia Montana) tervezett aranykitermelésének megkezdéséhez. Az RMGC által benyújtott dokumentumokat már meg is küldték a román környezetvédelmi és vízgazdálkodási minisztériumnak, “a rendezési folyamat folytatása érdekében”.

A Rompres emlékeztet rá, hogy a kanadai-román cég 450 millió dollárt kíván beruházni a térségben található gazdag arany- és ezüstkincs 17 évre tervezett kitermelésébe, és az RMGC reméli, hogy a kitermelés 2007-ben beindulhat.

Az elmúlt évek során a verespataki terv kiváltotta több civil szervezet, a román akadémia, a román ortodox egyház és számos román és külföldi politikus bírálatát és ellenkezését, mert a ciántechnológiás kitermelés súlyos környezeti fenyegetést jelent s a közvetlen és a távolabbi térségben. A terv pártolói viszont azzal érvelnek, hogy a vállalkozás közvetlenül 500, közvetve pedig 2500-4000 embernek adna munkát.

Bukaresti megfigyelők emlékeztettek rá, hogy az utóbbi időben híre terjedt, hogy bár a most leköszönő Nastase-kormány hivatalosan ellenezte a terv megvalósítását, de a háttérben állítólag olyan titkos egyezség született, miszerint a novemberi romániai választásokig az RMGC nem nyújtja be kérelmét a terv kivitelezéséhez szükséges környezetvédelmi engedélyért, nehogy annak elbírálása hátrányosan befolyásolja a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) választási esélyeit.

A verespataki bánya építése ügyében magyar kormány is tárgyalt a Romániával. A Környezetvédelmi Minisztérium november végi közleménye szerint a magyar kormány elsődleges célja az, hogy a romániai Verespatakra tervezett külszíni aranybánya beruházás egyáltalán ne valósuljon meg, mert így nem merül föl a létesítménnyel kapcsolatos környezeti kockázat

A zöld tárca szerint a környezeti kockázatok csökkentésére a legfontosabb biztosíték Románia Európai Uniós csatlakozása lesz, hiszen az EU nemrégiben elfogadott bányászati irányelve rendkívül szigorú határértékeket szab a szennyező anyagok – köztük az aranykitermeléshez használt cián-vegyületek – koncentrációjára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik