Belföld

BÉT: a Matáv lehet porondon

A Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe a BUX 14 307, 80 ponton 38,88 pontos erősödéssel nyitott hétfőn. Ez a pénteki záráshoz képest 0,27 százalékos erősödés. A hétfői kereskedési napra az MTI által megkérdezett tőzsdei szakértők- a Matáv árfolyamát leszámítva - nem várnak jelentős változást.

Pletser Tamás, az Erste Bank Befektetési Rt. elemzője szerint a külföldi tőzsdék negatív irányba változnak a hétfői kereskedési napon a vasárnap történt délkelet-ázsiai földrengés miatt.

Deák Balázs, az Inter-Európa Bank Rt. elemzője elmondta: a bekövetkezett katasztrófa miatt várhatóan csökken az utazási irodák és a biztosító társaságok részvényeinek árfolyama. Az elemzők azt valószínűsítik, hogy ez a tendencia érezteti hatását a BÉT-en is.

Mindkét szakértő kiemelte a Matávot a vezető részvények közül. Elmondták: olyan hírek jelentek meg, amelyek szerint a Matáv tette a legkedvezőbb vételi ajánlatot a montenegrói telefontársaságra, ami kedvezően befolyásolhatja a papír árfolyamát.

Deák Balázs azonban úgy vélte, nem biztos, hogy ez megjelenik az árban.

Míg Pletser Tamás élénkebb forgalomra, addig Deák Balázs visszafogottabb kereskedésre számít hétfőn.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 266,83 pontos csökkenéssel 14 268,92 ponton zárt az előző kereskedési napon, csütörtökön. Ez a szerdai záró értékhez képest 1,84 százalékos gyengülés. A forgalom megközelítette a 11 milliárd forintot, a vezető részvények kivétel nélkül gyengültek a múlt hét utolsó kereskedési napján.

Legnagyobb forgalma, 4,6 milliárd forint a Mol-papíroknak volt, a részvény ára 270 forinttal, 2,12 százalékkal 12 480 forintra esett. Az OTP-részvények 3,2 milliárd forintos forgalomban 100 forinttal gyengültek szerdai záró árukhoz képest, 5375 forintra.

A Matáv árfolyama 23 forinttal 828 forintra csökkent, forgalma 774 millió forint volt. A Richter árfolyama 200 forinttal 21 500 forintra esett, a papírok 1,3 milliárd forint értékben cseréltek gazdát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik