Belföld

Kovács szerint az idő feledtetheti a brüsszeli rovót

Kovács László, az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosa szerint a brüsszeli testületnek figyelmeztetnie kellett Magyarországot az előzetesen megígért költségvetési hiány túllépése miatt, de, ha jövőre teljesítjük az előirányzatokat, akkor ez feledésbe merül.

A brüsszeli döntésről szólva elmondta: nem jár semmiféle szankcióval, tehát semmiféle hátrány emiatt Magyarországot nem éri – hangsúlyozta Kovács László a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

Magyarországot nem a vártnál nagyobb a költségvetési hiány, hanem azért figyelmeztették, hogy amit vállalt, “azt egyelőre nem tudja teljesíteni”. Persze mi tudjuk, és ezt az Európai Unióban is igyekszem tudatosítani, hogy nem arról van szó, hogy mi kitartunk azok mellett a hiánycélok mellett, és ezt nem bírjuk teljesíteni, hanem az elmúlt időszakban a kormány változtatott ezeken a hiánycélokon – tette hozzá.

A testület szerdai állásfoglalása szerint ugyan 2004-ben bizonyos mértékű konszolidáció megvalósult, mégis a magyar hatóságok július óta bevezetett intézkedései (a GDP 0,2 százalékát kitevő korrekciós csomag és lépések a további túlköltekezés elkerülésére) nem alkalmasak a 2004-es cél, a 4,6 százalék elérésére: a testület őszi előrejelzése szerint a valós adat ennél 0,9 százalékkal magasabb lesz.

Az előző kormánynál a belső fogyasztás élénkítése volt a kulcsszó”, s ennek egyik vonzata volt, hogy nőtt a belső fogyasztás, aminek következtében nagyobb volt az adóbefizetés, az áfa-befizetés, tehát kisebb volt a költségvetési hiány – mutatott rá Kovács László. Ez a kormány más utat választott: az exportot és a beruházásokat, amelyek viszik előre a gazdasági növekedést – mondta el a magyar biztos.

Az EU-bizottság őszi előrejelzésében 5,2 százalékos GDP-hiányt valószínűsített 2005-re, ami több mint egyszázalékos csúszást jelent az eredeti célhoz képest. A bizottság ennek megfelelően azt javasolja az EU pénzügyminiszteri tanácsának, hogy ismerje el: nem elég hatékonyak az államháztartási deficit csökkentésére hozott eddigi magyar intézkedések, s folytatni kell a túlzott deficit esetére megszabott eljárást.

Eva – továbbra is 

A volt külügyminiszter nyilatkozott arról is, miért támogatja az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) fennmaradását Magyarországon. Beszámolója szerint “az uniós szakértők attól tartottak – talán még egyesek tartanak is -, hogy így az uniót veszteség éri, mert így az evából kisebb a bevétel, mintha a több pilléren nyugvó adórendszer szerint fizetnének a kisvállalkozók, s a kisebb bevétel azt jelenti, hogy kevesebb pénz jut az unió kasszájába”.

Kovács László utalt egy, a magyar Pénzügyminisztérium által készített összeállításra, amely szerint viszont többen fizetnek evát, mint ahányan egyébként adóztak volna. Ez egy régi igazság, hogy ha kisebb az adó, akkor többen gondolják azt, hogy nem érdemes az adókat kikerülni, ha magasabb, akkor inkább próbálják kikerülni – mondta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik