Belföld

Közel 10 százalékkal emelkedik a vasutasok fizetése

A MÁV Rt. és a reprezentatív szakszervezetek aláírták a 2005. évre vonatkozó kollektív szerződést és bérmegállapodást, így jövőre 9,5 százalékos bérfejlesztés lesz a vasútnál.

A 2005. január 1-jén életbe lépő bérintézkedések két tételből állnak. Egyrészt a MÁV Rt. elfogadta az Országos Érdekegyeztető Tanács 6 százalékos átlagos bruttó keresetnövelési ajánlását, míg a további bérnövekedés annak az eredménye, hogy 2005-ben 3,5 százalékos mértékű reformprémiumot biztosít a munkáltató.


A 2004. évi reformprémiumot a vasúttársaság 2005-től alapbéresíti, amelyet a megállapodás értelmében úgy hajt végre, hogy az érintett munkavállalók esetében egyszeri, 3,19 százalékos mértékű alapbéremelés lesz.

Ezzel a MÁV Rt. teljesítette a szakszervezetekkel 2002-ben kötött négyéves megállapodás egyik legfontosabb elemét – állítja a  társaság közleménye.


A vasúttársaság a béremelés fedezetét az üzleti terv szerinti bérköltségből gazdálkodja ki.


Az aláírt megállapodás és a MÁV bérstratégiájának eredményeként a jövő évtől teljes körűen életbe lép a munkaköri értékelésen alapuló besorolási és bérrendszer.


Jövőre változik a MÁV Rt. béren kívüli javadalmazási rendszere is. Emelkedik a választható béren kívüli keretösszeg, és a MÁV Rt. vállalta, hogy ezt a korszerű juttatást beemeli a Kollektív Szerződésbe.

A négy reprezentatív szakszervezet közül a Vasutasok Szakszervezete a bérmegállapodás azon kitételét nem írta alá, amely egyes munkaköri kategóriákban lehetővé teszi a teljesítmények figyelembevételével történő differenciált bérfejlesztést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik