Belföld

Hazánk megvétózná az ausztráliai Tokay EU-ba kerülését

Magyarország az EU-tagországoktól nem várt mértékű támogatást kapott azon törekvéséhez, miszerint Ausztrália Tokay névvel ne állíthasson elő és ne forgalmazhasson borféleséget az EU-ban és azon kívüli országokban sem.

Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter Brüsszelben, elmondta, hogy az EU és Canberra között jelenleg folyik akétoldalú borászati megállapodás tárgyalása, és az ausztrál fél egy ehhez csatolt levélen keresztül szeretett volna engedélyt kapni arra, hogy ilyen néven forgalmazhassa egyik borféleségét. Ilyen formában azonban az egyezmény 15 ezer magyar Tokaj környéki szőlőtermelő-borász értékesítési helyzetét rontaná, ezért Magyarország érdekeivel ellentétes. Budapest érvelése szerint a közösségi jogot is sértené a magyarhoz hasonló név alkalmazása.

A magyar álláspontot nyolc uniós tagország egyértelműen támogatta a keddi találkozón – tette hozzá sajtótájékoztatóján Németh Imre. Közülük Szlovákia támogatása várható volt, hiszen a két ország – az Európai Unióban elsőként – közös borvidékkel rendelkezik éppen a tokaji körzetben. Olaszország ugyancsak kiállt az uniós megjelölések védelmében, illetve azt is kifogásolta, hogy miközben uniós országoknak – köztük neki – nem engedték a tokajihoz hasonlító nevek használatát, miért tennék ugyanezt lehetővé a szervezeten kívüli Ausztráliának. A német küldöttség – ugyancsak kiállva a magyar követelés mellett – azt is hangsúlyozta, hogy nincs ok a sietségre, az fontosabb, hogy olyan véleményt alakítsanak ki, amely minden tagország érdekeivel találkozik. Támogatóan nyilatkozott Ausztria, Portugália, Spanyolország, Franciaország és Lengyelország is.

Németh Imre azt is kérte, hogy az EU tűzzön ki határidőt – más termékekkel kapcsolatos minta alapján a tárgyalások lezárása után 12 hónapot -, amelyen túl Ausztrália nem használhatná a Tokay nevet.

Ausztrália azzal érvel, hogy már közel tíz éve bejegyeztette a márkanevet, és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) keretében korábba kötött egyezményre (TRIPS-egyezmény) is hivatkozik, amely szerint jogosan használhatók védett földrajzi elnevezések például szőlőfajták esetében. Németh Imre azonban arra mutatott rá, hogy az ausztrál Tokay nem jelöl szőlőfajtát, pusztán márkanév.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik