Belföld

Hat százalék alá eshet a lakáshitel kamata

Az év második felében hat százalék alá eshet a jelzáloglevél-támogatású, forintalapú jelzáloghitelek kamata, ha az állampapír-piaci hozamok tovább mérséklődnek. - írja a Napi Gazdaság.

A lakáshitelek kamatmaximumát meghatározó kormányrendelet alapján, ha 6-7 százalék körül alakul az ügyfélkamat és a kamattámogatás alapjául szolgáló állampapír-piaci hozammix, akkor a bankok az új lakásra szóló hiteleiket már jóval hat százalék alatt árazhatják.


A használt lakások kamat- és kezelési költsége szintén jelentősen eshet, de várhatóan az még felülről közelíti majd a hat százalékot – írja a lap. A nagy feladat ez utóbbi kamatok csökkentése, mert a hitelpiacot az olcsó használtlakás-hitelek indították be, komoly visszafogó erő lesz azonban, hogy a felvehető hitelösszeg még mindig csak ötmillió forint.

A jegybanki kamat mérséklődése azonban két okból sem jelenik meg azonnal az ügyfélkamatokban: egyfelől nem ahhoz, hanem egy három hónapos visszamenőleges állampapír-piaci hozammixhez kötik a hitelkamatok megállapítását, másfelől egyes jelzáloglevél-támogatású hiteleknél a bankok saját kamatmarzsuk terhére tartják alacsonyan a hitelek kondícióit, hogy azok versenyképességét a devizahitelekkel szemben valamelyest megőrizzék.


Így a bankok e termékeknél már további piaci kamatesést is beáraztak. A pénzintézeteknek emellett nem is éri meg túl alacsony nyereségtartalmú hitelt eladnia, ezért az első félévben a jelzáloglevél-támogatású hitelek kamatmarzsának felhizlalása várható, ami lassítja a további kamatcsökkentést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik