Belföld

Délután hazaérkeznek a katonák Irakból

Hazaérkezik Irakból a Magyar Honvédség Szállító Zászlóaljának állománya, a katonákat szállító repülőgépek várhatóan szerdán kora délután landolnak a Ferihegyi repülőtéren.

Irakot december 20-án hagyta el a Magyar Honvédség Szállító Zászlóalj utolsó katonája, a háromszáz katona mintegy 80 konténer felszerelési anyagot vitt magával 106 technikai eszközön az iraki Al Hillah és Kuvait közötti 670 km-es úton. A katonák a kuvaiti amerikai átmeneti bázisról érkeznek Magyarországra, járműveiket és a felszerelési eszközök egy részét jövő év elején szállítják haza.

Az első magyar katona 2003 júliusában érkezett meg az Irak középső részén, Babilon tartományban lévő Al Hillahba. Az elmúlt másfél évben a Magyar Honvédség Szállító Zászlóalj mindösszesen 642 szállítási feladat során 50 ezer tonnányi árut – humanitárius segély, élelmezési, ruházati, erődítési anyagok – szállítva 2,5 millió kilométert tett meg.

Az Országgyűlés november 15-én elutasította a kormánykoalíció határozati javaslatát, hogy 2005. március 31-ig maradjanak a magyar katonák Irakban. Gyurcsány Ferenc kormányfő december 11-én Irakban meglátogatta a magyar alakulatot, s közölte: a kontingens minden katonája Magyarországon töltheti a karácsonyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik