Belföld

Ferihegyi dupla csavar

A repülőtérrel szemben novemberig félmilliárdosra becsült tartozást halmozott fel a Wizz Air, amelynek egyik résztulajdonosa a Ferihegyet üzemeltető cég könyvvizsgálójának tulajdonosa , Virág Attila - írja a Népszabadság.

A Ferihegyi repülőteret üzemeltető, állami tulajdonban lévő Budapest Airport (BA) Rt. könyvvizsgáló cégének több tulajdonosa, illetve vezető munkatársa is érdekeltséggel bír az idén tavasszal indult fapados légitársaságban, a Wizz Airben – tűnik ki a Népszabadság birtokában lévő dokumentumokból. A BA Rt. tájékoztatása szerint a Wizz Air “megállapodás szerint” fizet, ám ennek tartalmáról nem ad felvilágosítást.

A lap jelentős személyi átfedéseket említ, amelyek a BA Rt. könyvvizsgáló cége, a Pertia Könyvvizsgáló Rt. és a Wizz Air magyar tulajdonosi köre között áll fenn.

A Pertiát a BA Rt. előző tulajdonosa, a szabad demokraták által irányított gazdasági tárca bízta meg 2002. augusztus 1-jével, a cégbírósági adatok szerint a 2007 novemberéig szóló megállapodást idén június elsején újólag hatályosították. A Pertia egyik vezető tisztségviselője a szabad demokratákhoz kötődő üzletember, Virág Attila.

A Pertiában jelentős résztulajdonnal rendelkezik a Virág tulajdonában lévő Tiara Tőkebefektetési és Gazdasági Rt., ez utóbbi pedig az Eurohand Rt.-n keresztül résztulajdonosa a Wizz Airnek. Emellett Virág több közeli rokona és cégtársa is egyszerre kapcsolódik a légitársasághoz és a BA Rt. könyvvizsgálójához.

Az ÁPV Rt., úgy tűnik, semmilyen hajlandóságot nem mutat arra, hogy a könyvvizsgáló lecserélésén gondolkodna. A BA Rt. havi kontrolling adatszolgáltatást teljesít az ÁPV Rt. felé, ám ebből nem derül ki, hogy a társaságnak melyik szerződéses partnerével szemben milyen mértékű követelése áll fenn. Az ÁPV Rt. előtt az is ismeretlen, hogy a BA Rt. milyen módszerrel kezelte a neki tartozó cégeket, így nem tudja megítélni, hogy Ferihegy részesített-e valakit különleges bánásmódban – olvasható a Népszabadság cikkében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik